Előadás

2021.12.23. 14:00

A két ünnep között sem áll le a Jászai Mari Színház: két új darabbal várja nézőit

A Jászai Mari Színház, Népház a két ünnep között is várja nézőit. Műsoron lesz a Francia rúdugrás, a Valahol Európában és a Teljesen idegenek is, valamint a két legújabb alkotásuk: a Közellenség és a Shirley Valentine.

Sugár Gabi

Király Attila és a zenekar

Forrás: Király Attila és a zenekar

Fotó: Sipos Zoltan

A színház kitartással viszi színre az új darabokat. A járvány ellenére követik egymást a premierek, s jobbnál jobb darabokkal örvendeztetik meg hűséges nézőiket. Legutóbb a Közellenségnek és a Shirley Valentine-nek tapsolhatott a közönség. Vidovszky György a Közellenség bemutatója kapcsán kihangsúlyozta: „annak ellenére, hogy a történet több mint két évszázada íródott, nem múlik el az érvényessége, ma is ugyanolyan aktuális a kérdésfelvetése, mint 1810-ben – sőt, szerintem egyre aktuálisabbá válik. 

Az alaptörténet lényegében annyi, hogy egy lókereskedőt, Kohlhaas Mihályt igazságtalanság éri, amikor a vásárba menet elveszik két lovát, de nem tud jogorvoslatot nyerni a rendszer korruptsága miatt. Miután Kohlhaas Mihály minden törvényes lehetőséget számba vesz, és úgy látja, hogy nem tud érvényt szerezni az igazának, úgy dönt, fellázad és saját maga szolgáltat igazságot. Felkelést indít el, aminek az lesz a vége, hogy fél Németországot felégeti anélkül, hogy sikerülne kézre kerítenie az őt megkárosítókat. Nagyon szeretem azt a szokatlan nézőpontot is, amelyet Tasnádi választott az ismert történet újramondására, a Közellenségben ugyanis Kohlhaas Mihály két lovának szemszögéből ismerjük meg az eseményeket. Ez az ötlet egyszerre játékos, teátrális és nagyon lírai. Az elbeszéléstechnikán túl azért is érdekes, mert két olyan szereplő verzióját ismerhetjük meg, akik nem képesek befolyásolni az eseményeket. Magunkra is ismerhetünk, hiszen a mi megkérdezésünk nélkül zajlanak a nagy történelmi események is.” 

Hajdu T. Miklós, Mikola Gergő, Danis Lídia a Közellennségből

Forrás: Sipos Zoltan / Jászai Mari Színház

Nem sokkal később mutatták be a Shirley Valentine című lírai komédiát, amelyet Ujj Mészáros Károly fordított és rendezett. Mrs. Bradshaw férjével Liverpool egyik munkásnegyedében él, ahonnan gyermekeik már kirepültek. Az asszony egy Görögországba szóló jegyet kap barátnőjétől, ami felforgatja az életét: meghiúsítja, hogy férje fasírozottat vacsorázzon, sőt arra kényszeríti, hogy szembenézzen fiatalkori énjével, a szabadszellemű, lázadó Shirley Valentine-nal, aki Mrs. Bradshawként mára olyan magányossá vált, hogy élete sorsfordító döntéseit kénytelen a konyhafallal megbeszélni. Miközben megismerjük a felettébb jó humorú hölgy életét, szóba kerül Sigmund Freud, a Bonbon Ember, valamint a szülési csíkok, mi több, előkerül egy évek óta rejtegetett selyemköntös is. Willy Russell remekbe szabott, szívmelengető és sziporkázóan humoros sikerdarabját Balsai Móni tolmácsolásában láthatja a közönség. 

A Shirley Valentina lírai komédia főszerepét Balsai Móni alakítja

Forrás: Jászai Mari Színház

Következnek az ünnepi műsorok December 27-én, 29-én 19 órakor a Francia rúdugrás, 28-án a Valahol Európában és 30-án a Teljesen idegenek lesz megtekinthető a színházban. Január 8-án 19 órakor újabb bemutató lesz: A revizort láthatja a közönség. Január 11-én, 12-én és 13-án naponta két-két előadás keretében zenés mesejátékot tekinthetnek meg a gyerekek. A Vuk története elevenedik meg a színpadon. Január 12-én 19 órakor a Francia rúdugrás, 14-én, a Shirley Valentina lírai komédiának tapsolhatnak. Részletek: jaszaiszinhaz.hu. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában