Favipiravir-lázban égünk: ugrásszerűen megnőtt a Covid-gyógyszer eladása

Itthon eddig több mint 167 ezer doboz Favipiravirt váltottak ki. Fekete Ildikót, az egyik tatabányai gyógyszertár vezetőjét kérdeztük, mi a helyzet a megyeszékhelyen.

Sz. D.

Itthon eddig több mint 167 ezer doboz Favipiravirt váltottak ki. Fekete Ildikót, az egyik tatabányai gyógyszertár vezetőjét kérdeztük, mi a helyzet a megyeszékhelyen.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A kormány a koronavírus-járvány negyedik hullámában honlapján emlékezteti az új fertőzötteket, hogy a Favipiravir továbbra is nagyban segíti az otthoni gyógyulást. A gyógyszer a tapasztalatok szerint jó eséllyel megakadályozza vagy csökkenti a tünetek súlyosabbra fordulását, és ezzel a kórházba kerülés esélyét.

A készítményt a háziorvos is felírhatja az otthonukban gyógyuló enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegek kezelésére, és az ingyenesen kiváltható. A kormány tájékoztatása szerint november 15-ig mintegy 167 392 doboz Favipiravirt váltottak ki a gyógyszertárakból, illetve használtak fel hazánkban.

A Favipiravir továbbra is nagyban segíti az otthoni gyógyulást. Eddig több mint 167 ezer dobozzal váltottak ki a készítményből (Fotó: Novotni Ákos / 24 Óra)

Fekete Ildikó, a tatabányai Levendula Gyógyszertár vezetője elárulta, hogy patikájukban november közepe óta exponenciálisan nő a Favipiravir hatóanyagú gyógyszerkészítmények eladása. Mint mondta, ebből is látszik, hogy napról napra egyre több a beteg.

– Ez nem azt jelenti, hogy mindenki koronavírus-fertőzött, hiszen a készítményt most már felírhatják akkor is, ha nem igazoltan fertőzött valaki, de a betegség gyanúja fennáll. Az utóbbi esetben, ha a háziorvos úgy ítéli meg, hogy ez segíthet a betegnek, akkor felírja a gyógyszert – részletezte Fekete Ildikó.

Csak gyógyszerész adhatja ki

A készítmény gátolja a vírusok szaporodását, így az otthon megkezdett antivirális kezeléssel megakadályozható az, hogy a koronavírusos betegek kórházba kerüljenek. Hazánk Favipiravir készletét kezdetben a kínai és japán beszerzések biztosították, de ma már a hazai gyártás is garantálja a betegek ellátását. A gyógyszer alkalmazásához beleegyező nyilatkozat és a betegtájékoztató megismerése szükséges, magzatkárosító hatása miatt azonban nem alkalmazható várandósság alatt. A kezelés hatékonyságáért a készítményt meghatározott napon belül el kell kezdeni szedni. A Favipiravir kiadását kizárólag gyógyszerész végezheti – írja a koronavirus.gov.hu.

A gyógyszertár vezető arról is beszélt, hogy akik teszteltetni szeretnék magukat, azok három lehetőségből is választhatnak. Az úgynevezett immunkromatográfiás teszt segítségével az antitestek jelenlétét mutathatjuk ki vérből, ez azonban arra nem alkalmas, hogy megállapíthassuk, jelen pillanatban fertőzöttek vagyunk-e. A másik két teszt viszont azonnali eredményt mutat: az egyik esetben az orrból, a másikban pedig a nyálból kell mintát venni.

Tesztből három típus létezik, de nem mindegy, melyiket választjuk (Fotó: Hagymási Bence / 24 Óra)

– Utóbbi kedveltebb a vásárlók körében, mivel humánusabbnak gondolják. Ezért ebből a fajtából folyamatosan rendelnünk kell, nehogy készlethiányunk legyen belőle – mondta a gyógyszertár vezetője, aki azt is kiemelte: a vásárlók sok esetben összekeverik az influenza tüneteit a koronavíruséval. Fontos, ha valaki az ismert tüneteket észleli magán, akkor mielőbb keresse fel a háziorvosát telefonon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában