Emelkedik a Covid-örökítőanyag a szennyvízben: kiderült, mi a helyzet Tatabányán

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 45. heti mérési adatai szerint folyamatosan emelkedik az ország szennyvízében a Covid-koncentráció.

Kemma.hu

Kaposvár, 2021. január 2. Mintát cseppent egy antigén koronavírus gyorsteszt paneljére a Pécsi Tudományegyetem orvostanhallgatója Kaposváron a mentõállomás mellett kihelyezett konténerben 2021. január 2-án. Folytatódik a köznevelésben dolgozók tesztelése. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A nemzetközi tapasztalatok szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. A szennyvízvizsgálatok által előrejelzett közösségi terjedés felgyorsulása megelőzhető a továbbra is érvényben lévő járványügyi megelőző szabályok betartásával.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a 45. héten enyhébb, de továbbra is emelkedő tendencia figyelhető meg a szennyvízminták SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációjában. Debrecenben és Békéscsabán a mért koncentráció magas, 17 mintavételi helyen emelkedett kategóriába sorolható. Tendencia tekintetében emelkedést 6 mintában, Békéscsabán, Budapest agglomeráció vizsgált városaiban, Debrecenben, Pécsen, Szombathelyen és Zalaegerszegen tapasztalható a koronavírus örökítőanyagának mennyisége. Tatabánya szennyvízében a Covid-koncentráció emelkedett, stagnáló tendenciát mutat.

Fotó: NNK

A vírus örökítőanyagát nem csak a tünetekkel rendelkező, hanem a tünetmentes fertőzöttek, illetve az újonnan fertőződött, tüneteket még nem mutató betegek is ürítik. A szennyvízben észlelhető vírus örökítőanyag mennyisége az adott szennyvíztisztító telep által ellátott lakosság fertőzöttségével van összefüggésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában