érdekesség

2021.10.11. 07:00

Receptre írná fel a zsíros kenyeret az országosan ismert szívsebész

Prof. dr. Papp Lajos szívsebész tartott érdekes előadást a Bányász Klub Közösségi és Rendezvényház Polgári Esték című rendezvényének soron következő meghívottjaként. Az országosan ismert professzor beszélt ősmagyarságról, a vakcináról, élete utolsó szál cigarettájáról és egy fontos dologról, ami szerinte hatalmas hiánycikk a mai világban.

Wágner Zsanett

Forrás: Beküldött

A magyarság múltja, jelene és jövője címet adta előadásának az ismert professzor dr. Papp Lajos, akit Szabó Károly, a házigazda intézmény igazgatója konferált fel a Bányászklubban. – Köszönettel tartozom – kezdte mondanivalóját a szívsebész, ami egyrészt a meghívásra vonatkozott, másrészt pedig magyarságáért fejezte ki háláját.

Beszédének központi témája az eredet volt, ez iránti büszkeségét pedig a tudományban elért magyar sikerekkel támasztotta alá. Az előadó úgy fogalmazott: egyetlen közös dolog köti össze a bakelitet, az automata sebességváltót, a golyóstollat, a helikoptert, a markológépet, valamint a stressz fogalmát és legyünk büszkék arra, hogy ezeket mi adtuk a világnak.

A felvezetés után saját életéből merített példát és támasztotta alá napi kalóriabevitelről szóló tézisét. Az előadó őszintén beszélt zarándokútjáról, amikor 560 kilométeren át cipelte 21 kilogrammos csomagját, amelyben csak zsír, kenyér és víz volt. Napi két szeletet fogyasztott, egy liter vízzel. – A fiatalabbak a táplálkozáson, az idősebbek pedig a mozgás gyakoriságán tudnak változtatni. Napi egyszeri étkezés, 60 év felett pedig napi két óra séta. Aztán 70 felett már három, nyolcvanon túl pedig négy – tanácsolta Prof. dr. Papp Lajos, aki 9 műtéten és 5 szívinfarktuson is átesett.

Azt mondja, a cigarettáról is leszokott, de nem az egészségügyi kockázat vezetett az elhatározásig. – Napi 5 doboz ment el. Mígnem rájöttem, hogy az unokáimra is költhetem a havi adagom összegét, úgyhogy 2020 decemberében elnyomtam az utolsó szál cigarettámat – mesélte, majd a világjárvány került terítékre. A professzor szerint az oltás a legjobb védelem és nem feltétlenül kell hinni az önjelölt covid-szakértőknek.

Az előadás végéhez közelítve Várnai Zseni Szolgálj szívem című versével búcsúzott és egy perc néma csendet kért a publikumtól. – Vigyék haza magukkal a megnyugvást, mert hiánycikk a mai világban – intett búcsút az oroszlányi közönségnek a szívsebész.

Széchenyi-díjas szívsebész

Prof. dr. Papp Lajos Aranyosgadányban született 1948. március 21-én. Széchenyi-díjas szívsebész, a Pécsi Tudományegyetem nyugalmazott egyetemi tanára, valamint PTE ÁOK Szívgyógyászati Klinika korábbi igazgatója. 1991 májusában a Szabolcs utcai Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem (HIETE) Szív- és Érsebészeti Klinika igazgatójává nevezték ki. A Kaposvári Egyetem emeritus professzora 2011 óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában