szállópor

2021.10.28. 06:28

Nincs minden rendben Tatabányán a levegővel: most nem túl egészséges utcára menni

Tatabányán a levegő minőségét kifogásolt kategóriába sorolták. Az időjárás miatt a következő napokban tovább emelkedhet a levegő szállópor koncentrációja.

Kemma.hu

A Nemzeti Népegészségügyi Központ arról számolt be, hogy Sajószentpéteren és Nyíregyházán már egészségtelennek minősítette a levegő minőségét. Továbbá a következő városokban, a levegőhigiénés index kifogásolt kategóriába esett a kisméretű aeroszol részecskék tömegkoncentráció értéke alapján: Várpalota, Debrecen, Kazincbarcika, Miskolc, Tatabánya, Oszlár, Putnok.

A levegő rossz minősége enyhe légzőszervi tüneteket okozhat időseknél, gyerekeknél, terhes nőknél, és szív- és érrendszeri betegeknél. Ha eléri a levegő az egészségtelen minőséget a légzőszervi panaszok tovább erősödhetnek. Az előrejelzések alapján a következő napokban tovább emelkedhet a levegő szállópór koncentrációja. Ugyanis továbbra is egy nagy kiterjedésű anticiklon található hazánk felett. Gyenge lesz a légmozgás. Hajnalonként egyre többfelé pára és ködfoltok is képződhetnek. Leghamarabb jövő hét elején javulhat a levegő minősége, akkor egy hidegfront hozhat jelentős mennyiségű csapadékot.

Ezek is érdekelhetik