közgyűlés

2021.10.25. 07:00

Nem lesz több „Jó Szerencsét” Tatabányán, felfüggesztették a kiadását

Tatabánya közgyűlése megszüntette a Jó Szerencsét! lap kiadását, egyben döntött arról, hogy egy új, objektív havilap kiadására írnak ki pályázatot.

Bukovics Krisztián

Hosszú és indulatos szócsatát hozott a költségvetési rendelet módosítása a tatabányai közgyűlésben.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

„Tatabánya Megyei Jogú Város Közgyűlése azonnali hatállyal felfüggeszti a Jó Szerencsét! újság kiadását, továbbá elhatározza egy új városi újság kiadását, melynek szerkesztésére és kiadására pályázatot kíván kiírni. A pályázat eredményes elbírálásáig az önkormányzat és Tatabánya Polgármesteri Hivatala közéleti lapot nem adhat ki” – ezzel a határozattal döntött úgy a képviselők többsége a legutóbbi közgyűlésen, hogy a továbbiakban nem jelenik meg a Jó Szerencsét! című önkormányzati havilap.

A közgyűlési támogatást nyert előterjesztés Bereznai Csaba (Fidesz-KDNP) indítványa volt. A képviselő indoklásában hangsúlyozta, hogy a Jó Szerencsét! újság igazából nem tudósít sem a városrészi eseményekről, sem a város sportolói által elért eredményekről. Sőt, a képviselőcsoportok, vagy képviselők kezdeményezései sem kerülhetnek bele a lapba, ha azok nem illeszkednek a polgármesteri elképzelésekbe.

A képviselő szerint egyoldalúan működik a lap

Bereznai visszautalt Szücsné Posztovics Ilona egy korábbi kijelentésére, Tatabánya polgármestere ugyanis azt nyilatkozta, hogy a „a kommunikáció a mi kezünkben van”. A képviselő szerint a lap egyoldalúan ad hírt a várost érintő döntésekről, minden számában van egy több oldalas polgármesteri interjú, valamint országos politikai eseményekről is beszámol, de kizárólagosan csak a hatpárti szerveződés programjairól.

„Polgármester asszony olyan komolyan gondolja, hogy „a kommunikáció is a kezünkben van”, hogy a hírek szerint saját maga cenzúrázza az újság tartalmát, hiszen amikor a Fidesz frakció kérte a véleménye megjelenítését a lapban, és szerkesztők erre egy oldal terjedelmet biztosítottak volna, a megírt cikk mégsem jelenhetett meg. Arra hivatkoztak, hogy a polgármester asszony személyesen tiltotta le annak megjelenését” – mondta Bereznai.

Hozzátette: „fentiekből jól kitűnik, hogy tatabányaiak pénzén fenntartott újság, nem más, mint Szücsné Posztovics Ilona polgármester és a hozzá kötődő, DK-közeli személyek szócsöve, mely mind a médiatörvénnyel, mind a demokrácia szellemiségével ellentétes módon működik.”

Politikai kódexet ajánlott a polgármester

Szücsné Posztovics Ilona felajánlotta, hogy készüljön egyfajta politikai kódex, ami szabályozná a Jó Szerencsét! újságban az egyes felek, frakciók megjelenését, egyben megakadályozná, hogy személyes vádaskodások jelenjenek meg, de a közgyűlés többsége kitartott az előterjesztés, így a Jó Szerencsét! kiadásának azonnali megszüntetése mellett. A döntés alapján a lap így nem jelenik meg többet, egyben pályázatot írnak ki egy 24 oldalas havilapra. Alapvető kritériumként meghatároznák, hogy kéthavonta interjú jelenne meg a polgármesterrel és a térség országgyűlési képviselőjével, évente két alkalommal a frakcióvezetőkkel és alpolgármesterekkel. A lap feladata lenne a közgyűlésekről részletes beszámolót közölni, a sport- és kulturális programokról rendszeresen hírt adni és beszámolni, a civil szervezetek munkáját bemutatni.

A részletes pályázat 2021. december 15-ig jelenik majd meg, a közgyűlés pedig várhatóan 2022 februárjában választja majd ki a nyertes ajánlatot, azaz leghamarabb 2022 márciusában jelenik majd meg ismét a város által kiadott újság Tatabányán.

Lesz-e újra tatabányai tévé?

A közgyűlésen nem csak új magazin kiadásáról döntöttek, hanem a város kommunikációs stratégiájának felülvizsgálatáról is. Az Oktatási és Kulturális bizottságnak jövő év február végéig kell a közgyűlés elé vinni a javasolt módosításokat. Az nem derült ki, hogy az újragondolt stratégiában szerepel-e ismételten egy városi televízió létrehozása, ugyanakkor a napirend tárgyalásakor többször is szóba került, hogy Tatabánya ma jó eséllyel az egyetlen olyan nagyváros idehaza, amelynek nincs saját televíziója.

A felszólaló képviselők közül többen kitértek arra, hogy a korábbi város televízió nem csak a városi közgyűléseket közvetítette, de meg is szólította azt követően egyes képviselőket, hogy ismertethessék véleményüket, párthovatartozástól függetlenül.

Bereznai Csaba szerint azonban a legrosszabb, hogy „a polgármester a veszélyhelyzet idején, a közgyűlés akaratával szemben, egyszemélyi döntésével felmondta a szerződést azzal a televízióval, ahol a tatabányaiaknak a tatabányaikaról szóló műsorokat készítették. Pedig ez a tévé válogatás nélkül tudósított a különféle városi eseményekről, a fogadóóráktól kezdve a legkisebb civil szervezet megmozdulásáig”.

A tévé megszüntetéséről valóban a pandémia alatt döntött Szücsné Posztovics Ilona polgármester, a közgyűlési közvetítéseket jelenleg a Tatai Körzeti televízió végzi, illetve a város honlapján, online érhető el, az egyéb eseményekről pedig egy Youtube- csatorna tudósít Tatabányán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában