másfél tonna

2021.10.19. 17:30

Megjárta Párizst, most Esztergomban újra otthonára lelt Szent István szobra

Daruskocsival emelték be az esztergomi városháza egyik emeleti ablakán a mintegy másfél tonnás Szent István szobrot október 19-én.

W. P.

Daruskocsival emelték be az esztergomi városháza egyik emeleti ablakán a mintegy másfél tonnás Szent István szobrot október 19-én.

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Mintegy másfél tonnát nyom az a Szent István szobor, amelyet daruskocsi segítségével emeltek be az esztergomi városháza egyik emeleti ablakán. A hársfából készült alkotás 1937-ben a párizsi világkiállítás magyar pavilonját díszítette.

Így ért haza a több mint 4 méter magas Szent István szobor (Fotó: W. P. / 24 Óra)

A Széchenyi téren járva többen is megálltak, videózni kezdtek és azt találgatták, hogy vajon mi zajlik éppen az épület bejáratánál. A helyszínen dolgozó munkásoktól megtudtuk, hogy több mint egy órán át tartott, mire sikerült a Széchenyi térről a díszterembe juttatni Pátzay Pál szobrászművész hársfából készült szobrát. A talapzatot a lépcsőházon keresztül vitték fel az emeletre.

Járt Párizsban, egy ideje pedig az Esztergomi Bazilika északi harangtornyában állt (Fotó: W. P. / 24 Óra)

Egy fiatal férfi a 4,1 méter magas Szent István ábrázolás történetét is felelevenítette nekünk: emlékszik arra, hogy a szobor kilencvenes években még a díszteremben állt, majd az azóta megszűnt Szent István Gimnázium épületében kapott helyett. Még az iskola 2000-ben kiadott évkönyvében is szerepelt. A szobor ezután az Esztergomi Bazilika északi harangtornyában állt, most pedig újra visszatért korábbi helyére: az esztergomi városháza falai közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában