Üzenet a múltból

2021.10.13. 06:51

16 éves palackpostát találtak Komáromnál, 3 német kislány dobta a Dunába

A Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők 50 zsák szeméttől szabadították meg a Dunát: 23 villanykörtét, 13 teniszlabdát, 83 öngyújtót és egy igazi kincset is találtak.

Kemma.hu

A Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők 50 zsák szeméttől szabadították meg a Dunát: 23 villanykörtét, 13 teniszlabdát, 83 öngyújtót és egy igazi kincset is találtak.

Forrás: Facebook

Fotó: KÖSZ

 

Három óra leforgása alatt 50 zsáknyi hulladéktól szabadította meg a Dunát a Szőnyi-szigeteknél a Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők (KÖSZ) 40 fáradhatatlan önkéntese. Ez volt a harmadik akciójuk itt, tavaly még 200 zsáknyi szemetet gyűjtöttek össze, munkájuk hosszú távú eredménye a mostani, negyedannyi kihalászott szemét.

A szemétszedés során különleges kincsre lelt a csapat: az egyik üdítős flakon ugyanis nem vízzel és iszappal volt tele, mint ahogy az általában lenni szokott, hanem üzenetet rejtett magában.

A palackpostában talált levelet 2005-ben dobta a Dunába három naumburgi gyerek, akik akkor, vagyis 16 évvel ezelőtt Komáromban nyaraltak, feltehetően a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően, hiszen a megközelítőleg 33.000 lelket számláló, Szász-Anhalt tartományban lévő német kisváros, Naumburg Komárom testvérvárosa. A három német kislány 8-13 éves volt akkoriban.

Most 24-29 évesek lehetnek

Szombaton 8 óra leforgása alatt sikerült közvetve felvenniük a kapcsolatot a palackot vízbe dobó egyik lánnyal. Ebben nagy segítségükre volt Hille Werner, aki a Komárom–Naumburg testvérvárosi kapcsolatokért felel Naumburgban. A hölgy kötötte össze őket Johannával, aki 2005-ben tizenhárom éves volt, és elmondása alapján gyerekkorában minden iskolai szünetet Magyarországon töltött a családjával, általában több hétig. Johanna ma 29 éves, és Naumburg/Hessenben él boldog házasságban. Két lánya van, Emma 22 hónapos, Frida majdnem hat hónapos.

A KÖSZ önkéntesei szívmelengetőnek nevezik a levelet, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a levél teljesen sértetlen, a palack nem ázott be, a kupak tökéletesen zárt, vagyis a flakon 16 év után is ép állapotban volt. „Aki eddig nem hitte el, hogy valóban több száz év, mire lebomlik a műanyag, annak nagyon szívesen megmutatjuk a levelet fizikai valójában” – írták közösségi oldalukon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában