Figyelem

2021.10.27. 20:36

10+1 tipp a rendőrségtől az ünnepekre

A közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából a megye rendőrei azon dolgoznak, hogy zavartalan és problémamentes legyen a megemlékezés.

Kemma.hu

Rendőrök is figyelnek a temetők környékén Halottak Napján

Forrás: police.hu

A közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából egyre többen látogatják meg a temetőket, hogy ott virággal, koszorúval, mécses gyújtásával emlékezzenek elhunyt szeretteikre. Ennek érdekében a rendőrség megkülönböztetett figyelmet fordít mindenkire ebben az időszakban. Amíg Önök emlékeznek, a bűnelkövetők eltulajdoníthatják a síroknál felügyelet nélkül hagyott táskákat; a lezáratlan kerékpárokat; a temető előtt parkoló autókban látható helyen hagyott tárgyaikat; a nyitva felejtett, nem megfelelően védett otthonaikból pedig az értékeiket – írta a Komárom-Esztergom megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője, Racsné Galambos Gréta.

A zavartalan megemlékezés, a sértetté válás megelőzése érdekében kérjük, fogadja meg a rendőrség tanácsait.

 • Otthonát elhagyva körültekintően zárja be az ablakokat, ajtókat. Kertes házak esetén a kerti kapu zárásával is megnehezíti, hogy az utcáról illetéktelen ember könnyű szerrel tudjon bejutni az udvarra. Tegyen meg mindent otthona biztonsága érdekében még akkor is, ha csak rövid időre látogat el például a temetőbe!
 • A temetők környékén ebben az időszakban megnövekedett gyalogos- és gépjárműforgalomra, a tömegközlekedési eszközökön pedig zsúfoltságra lehet számítani. Fokozottan figyeljen értékeire, azokat tartsa táskája, kabátja belső zsebében! A táskáját mindig tartsa testközelben, szem előtt! Ékszereit ne viselje feltűnően!
 • Idős rokonait, szomszédjait kísérje el a temetőbe, így jobban tudnak vigyázni egymás biztonságára, értékeire.
 • A temetőbe látogatás alkalmával ne vigyen magával nagyobb összegű készpénzt, jelentős értéket! Iratait és lakáskulcsát soha ne tartsa egy helyen, ne tartsa PIN kódját bankkártyája mellett!
 • Ha kerékpárral, vagy gépjárművel érkezik, lehetőség szerint a kijelölt, őrzött és kivilágított parkolót vegye igénybe! Járművét gondosan zárja be, és győződjön meg arról, hogy nem hagyott az utastérben látható helyen értéket!
 • Ha elengedhetetlen, hogy értéket hagyjon a gépjárműben, azt még induláskor tegye a csomagtartóba, ne a helyszínen, a parkolást követően helyezze oda!
 • A temetőben a táskáját és egyéb értékeit ne hagyja őrizetlenül!
 • Ebben az időszakban gyakorlatilag az egész ország útra kel. Vannak, akik a közeli temetőbe látogatnak el, legtöbben viszont autóba ülnek és az ország távolabbi részeire is elutaznak, hogy leróják kegyeletüket. Fontos tudni, hogy emiatt ez az időszak az átlagosnál nagyobb veszélyt jelent a közlekedők számára.
 • Ezekben a napokban a közúti forgalom az átlagos többszörösére nő, és az olykor zsúfolt utakon a megszokottnál lassabb haladás miatt a járművezetők könnyebben elveszíthetik türelmüket. A meggondolatlan és felelőtlen kockázatvállalást mindenképpen kerülni kell! Ebben az időszakban fokozottabb rendőri jelenlétre számíthatnak a közlekedők a közutakon, elsősorban a temetők környékén és az oda vezető utakon. A rendőri jelenlét elsősorban a forgalom segítésére irányul, de természetesen a szabálytalan közlekedők ellen fellépnek. A segítő, vigyázó jelenlétet – mint az elmúlt években, úgy idén is – a polgárőrökkel közösen biztosítják kollégáink.
 • Javasoljuk, hogy az utazás előtt ellenőrizze gépkocsija műszaki állapotát, s amennyiben még nem tette, szereltessen fel téli gumiabroncsokat, amelyek használata a biztonságos közlekedés érdekében feltétlenül ajánlott. Az őszre jellemző ködös és esős időjárás miatt gyakran jelentősen csökkennek a látási viszonyok, az úttestre hulló falevelek miatt az útfelület csúszós, síkos lehet. Kérjük, hogy minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjen, a haladási sebesség megválasztásánál a forgalom jellegét, sűrűségét is vegye figyelembe. Amennyiben nem rendelkezik kellő helyismerettel, javasoljuk, hogy előre készítsen útvonaltervet.
 • A gyalogosok külön figyelmet érdemelnek, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. Az előttünk álló időszakban főként a temetők környezetében megnő a gyalogosok száma. Kérjük a járművezetőket, hogy fokozott körültekintéssel közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket!
 • Amennyiben bűncselekményt követtek el sérelmére, hívja a rendőrséget a 112-es hívószámon!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában