nemzetközi kiállítás

2021.09.27. 06:12

Vadász- és pásztorkutyák versengtek a Monostori erődben

Háromnapos nemzetközi kutyakiállítást rendeztek a komáromi Monostori erődben. A rendezvény második napján a Vadászkutyák Világkupáját is megszervezték.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége elnöke elmondta, a hétvégi Diana Kupa apropóját a Vadászati Világkiállítás adta, a nyitórendezvények közé tartozott a komáromi kiállítás is, amely a vadászatra és vadászkutyákra is fókuszált.

Az elnök elmondta, nagy öröm számára, hogy több párhuzamosan zajló vadászkutyás rendezvény közül a magyar fajtatársaik Komáromot választották, az egyik kedvenc fajtából, a magyar vizslából több mint ötvenet neveztek be a megmérettetésre. A három nap alatt 2800 bírálatot tartottak, amely Európában a jelen helyzetben nagyon szép létszám.

Fotó: Körtvélyfáy Dina / 24 Óra

A junior handlerek is bemutatkoztak az eseményen, több korcsoportban, a legkisebbektől kezdve egészen a szinte már teljesen profi fiatalokig. Mint kiderült, a szövetségnél komoly felkészítési lehetőségek várják a gyerekeket. Elméleti kérdésekre is tudniuk kell válaszolni, valamint a gyakorlati feladatokat is meg kell tudniuk oldani.

Fontos, hogy kulturáltan, alkalomhoz illően öltözzenek a versenyekre, valamint összhangnak kell lennie a felvezető és a kutya között. Arra is oda kell figyelniük például, hogy a bíró hol helyezkedik el a ringben, mert a handler soha nem állhat a kutya és a bíró között. Az nem feltétlenül jelent problémát, ha a kutya esetleg nem megfelelően viselkedik. Ha a felvezető ezt észreveszi, és tudja korrigálni, azt a bíró díjazni fogja. Ugyan itt a kutyákat nem értékelik, de lényeges, ha az ebnek hosszú szőre van, akkor a szőrkondíciója kiváló legyen.

Fotó: Körtvélyfáy Dina / 24 Óra

A handlerek után a kutya­párok programja következett, dr. Hargitai Gábor értékelte az ebeket. Első lett Ujj Márta Erzsébet két törpe német pinschere, második helyen egy ír szetter páros végzett, míg a dobogó utolsó fokára két szibériai husky állhatott fel, tulajdonosuk Gyurovics Roberta Gréta.

Vasárnap a hungarikumnak számító pásztorkutyák mutatkoztak be, agility bajnokságon is megméretve magukat. Mind az öt magyar pásztorkutyafajta a terelésben jeleskedett korábban a pásztorok mellett, valamint őrző-védő feladataik voltak. A fajta átmentése a modern kori világba a kutyás sportok megjelenésével vált lehetségessé.

Fotó: Körtvélyfáy Dina / 24 Óra

Vadászati Világkiállítás

A rendezvény szeptember 25. és október 14. között várja vendégeit Budapesten, a HUNGEXPO területén. Összesen 8 pavilonban, interaktív kiállítások, virtuálisvalóság-játékok, nemzetközi előadások és diorámák segítenek megismertetni földünk egyedülálló élővilágát. Hazánk vadászatával és vadgazdálkodásával egy ezeréves séta keretében ismerkedhetünk meg a Központi Magyar Kiállításon, de külön csarnokban bemutatkoznak más nemzetek is. A világkiállítás fontos részei a különféle lovas-, solymász-, íjász- és kutyásbemutatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában