Emlékezés

2024.05.26. 10:00

Emléktábla került az Angolkert bejárataihoz

Tavaly volt 100 éve, hogy megnyitották az Angolkertet Tatán a látogatók előtt. Most emléktábla került mindkét bejáratához.

Kemma.hu

A Tatai Helytörténeti Egyesület szervezésében, Tata Város Önkormányzata támogatásával két emléktábla került az Angolkert Erzsébet téri és Pálmaház felőli bejáratainál.

Tavaly volt 100 éve, hogy megnyitották az Angolkertet Tatán a látogatók előtt. Most emléktábla került mindkét bejáratához.
Két emléktábla került az Angolkert Erzsébet téri és Pálmaház felőli bejáratainál
Fotó: tata.hu

A Tata.hu beszámolója szerint tavaly nemcsak az Angolkert alapításának 240. évfordulójára emlékeztek, hanem arra is, hogy 100 éve nyitották meg a kertet a nagyközönség előtt. 

Két emléktábla

A jubileumok kapcsán született meg az emléktáblák ötlete a Tatai Helytörténeti Egyesület elnökének, dr. Kis Tibornénak a fejében, aki először Boglári Zoltánnal, a körzet önkormányzati képviselőjével egyeztetett. Végül Michl József polgármester és az önkormányzat támogatásával valósult meg az elképzelés. Az ünnepségen a város vezetője köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a munkában.

Tavaly volt 100 éve, hogy megnyitották az Angolkertet Tatán a látogatók előtt. Most emléktábla került mindkét bejáratához.
A kertet 1923-ban nyitották meg a nagyközönség előtt
Fotó: tata.hu

Ahogyan arról a Kemma.hu is beszámolt, az Angolkert értékeinek helyreállítása, megóvása érdekében Tata Város Önkormányzata az elmúlt időszakban pályázati és saját források segítségével több ütemben hajtott végre a helyszínen fejlesztéseket. Ezek nyomán helyreállították a sétányok eredeti útvonalait, felújították az Esterházy Nyári lakot és az egykori nyári konyha épületét valamint a műbarlangot. Tavaly pedig megvalósult a Jenő-malom és környezetének helyreállítása, és időközben felújították az Erzsébet téri és a Pálmaháznál lévő bejáratokat. A folytatásban egy határon átnyúló pályázat keretében a közeljövőben a műromok, a Török mecset és a harmadik bejáratnál lévő két kőgriff is megújul.

Története

A tatai Angolkertet gróf Esterházy Ferenc (1746-1811) álmodta meg. Barátaival Angliába utazott, ahol nagy hatást gyakoroltak rá a természeti formákat utánzó parkok. Hazatérve elhatározta, hogy birtokán, a bővizű karsztforrások közelében hasonló kertet alakít ki, melynek alapjait 1783-ban Böhm Ferenc uradalmi vízépítő mérnök tervezte és telepítette. 1923-tól vasárnaponként volt látogatható a park. 1945 után az Angolkertet közparkká nyilvánították, és Néppark elnevezést kapott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában