Papszentelés

2024.06.17. 11:25

Fiatal áldozópapokat szenteltek fel az esztergomi bazilikában

Szombaton papszentelési szentmisét tartottak az esztergomi bazilikában. Erdő Péter bíboros négy diakónust szentelt áldozópappá.

Kemma.hu

Az esztergomi bazilikában tartott papszentelési szentmisén Erdő Péter közösen celebrált Mohos Gáborral, Fábry Kornéllal, illetve Martos Levente Balázzsal, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökeivel, az ünnepi Istentiszteleten részt vettek továbbá a főegyházmegyében szolgáló papok is.

Szombaton papszentelést szentmisét tartottak az esztergomi bazilikában. Erdő Péter bíboros négy diakónust szentelt áldozópappá.
Erdő Péter bíboros négy fiatal diakónust szentelt áldozópappá.
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

A bevonulás után Erdő Péter köszöntötte a jelenlévőket, majd úgy fogalmazott: hálaadás jegyében gyűltünk össze, hiszen hálát adunk a jubiláns paptestvérek szolgálatáért, Mohos Gábor ezüstmiséjét ünnepli. A segédpüspök és a többi gyémánt-, arany- és ezüstmisés pap szolgálata ajándék az egyház számára, Isten áldását kérte a jubilánsok számára.

A bíboros az evangéliumot követő szentbeszédet az előtte helyet foglaló négy diakónusnak olvasta fel. Beszédét azzal kezdte, hogy az elhangzott evangéliumi szakaszban Jézus az esküről beszél. Megjegyezte, hogy az Ószövetség világában és Jézus kortársai között is szoros volt a kapcsolat az eskü és az isteni név használata között. Márpedig a tízparancsolat kategorikusan tiltotta, hogy Isten nevét feleslegesen vagy könnyelműen használjuk. Éppen ezért sokan megpróbálták az Isten színe előtt kötelezettséget vállaló, vagy őt tanúként meghívó esküt más szavakkal kifejezni. Kitért arra is, hogy Jézus azonban éppen nem a formaságokat hangsúlyozza, hanem a dolog lényegéről beszél. Tiltja az esküdözést, de még inkább megkívánja az igazmondást.

A főpásztor szerint a szombati evangélium tanítása rávilágít a papi hivatás mélységeire, majd hozzá is tette, hogy az egyházi rend szentsége eltörölhetetlen jegyet hagy az emberben. Erdő Péter úgy fogalmazott: „a diakonátus, az áldozópapság és a püspökség külön-külön is szentségi fokozatai a szent rendnek, amely az Egyház különleges szolgálatára hívja, avatja, képesíti az embert.”

Erdő Péter hangsúlyozta azt is, hogy a papság megbonthatatlanul kapcsolódik az Eucharisztia áldozatához, hiszen Krisztus személyében mutatják be a papok a szentmiseáldozatot. Ezért az ő teljes önátadásának mintájára meghívást és kegyelmet kapnak arra, hogy egész életüket és minden tevékenységüket Krisztus és az Egyház ügyének ajánlják az egész emberiség üdvösségének szolgálatában. A bíboros a szentelendő diakónusok, illetve a paptestvérek nevében végül azt kérte Jézus Krisztustól, hogy fogadja el életük teljes felajánlását.

Befogadták őket a papi közösségbe

A magyarkurir.hu részletesen beszámolt a szertartás menetéről. A szentbeszéd után a négy diakónus, Alpek Gergely, Piukovics Dániel, Riesz Benedek és Schmotzer Kristóf kinyilvánította szándékát, tiszteletet ígértek és engedelmességet fogadtak főpásztoruknak. A Mindenszentek litániája alatt a diakónusok a földre borultak Erdő Péter és a jelenlévő segédpüspökök előtt, majd a bíboros kezeit a szentelendőkre helyezve átadta számukra a papi hatalmat.
A katolikus hírportál arra is kitért, hogy a papszentelés keretében az egyház új áldozópapjai felvették a stólát és a papi ruhát, majd a főpásztor megkente a kezüket krizmával. Ezután a segédpüspökök és a paptestvérek is üdvözölték az új papokat, befogadva őket a papi közösségbe.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában