nem mindennapi látvány

2021.09.06. 15:18

Óriási mohaszörnyet fogtak Pilismaróton

Focilabda méretű mohaállat akadt horogra a Pilsimaróti-öbölben. A faj jövevény hazánkban, természetes ellensége nem ismert.

Kemma.hu

A hatalmas mohaállatot a Pilsimaróti-öbölben fogták ki

Forrás: Pecaverzum

Augusztus 4-én, szombaton nem mindennapi látvány fogadta a pilismaróti horgászt, akinek egy hatalmas méretű mohaállat akadt a horgára. Mint a Pecaverzum írja, a faj jövevénynek számít, de egyre jobban terjed Magyarországon: már a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon és a Tisza tónál is találkoztak vele. Természetes ellensége nem ismert.

A mohaállat valójában nem egyetlen állat, hanem parányi, néhány milliméteres élőlény, ami telepekbe áll össze, ezzel eredményezve a hétvégén kifogotthoz hasonló óriási, sokszor ijesztőnek titulált példányokat.

Illés Noémi és családja is megrémült, amikor a Pilismaróti-öböl sporthorgászatra kijelölt, 8-as számú helyén 19 óra 30 perc körül partra húzták a „szörnyet”.

A hatalmas mohaállatot a Pilsimaróti-öbölben fogták ki
Fotó: Pecaverzum

– Első ránézésre nagyon rémisztő volt, aztán már nem annyira. Elkezdtünk kutatni mi is, hogy mi lehet. Aztán édesapámat hívtam, és ő mondta, hogy ez az a moha fajta, amiről már olvasott korábban. Az állaga undorító volt: zselés, kocsonyás. A botot, amire rátapadt, ahogy mozgattuk, úgy mozgott ez a labda kinézetű moha is egyben – nyilatkozta a Pecaverzumnak Noémi.

A Magyar Haltani Társaság (MHT) elnöke, Harka Ákos az állatról készült kép láttán megerősítette, hogy valóban mohaállatról van szó, hozzátéve, hogy bár hazánkban nem őshonos, de aggodalomra nem ad okot a jelenléte.

Nem tudunk róla, hogy ökölógiai szempontból jelenleg problémás lenne

– fogalmazott.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában