gyermeki örömök

2021.09.03. 17:30

Az új oroszlányi játszóparkot látnod kell: a történelmet idézi a hatalmas vár (Fotók)

A vágsellyei reneszánsz kastély mintájára épült „gyerekbirodalom” a határon átnyúló együttműködést hirdeti, egészen egyedülálló elemekkel.

W. Zs.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Játszóváron kívül napvitorlával ellátott homokozót, akadálymentes körhintát, kosárhintát, mérleghintát valamint kötélpályát rejt a város hivatalosan is átadott tematikus parkja a Haraszthegyen, a vidámpark régi helyszínén. A projekt 2,9 millió eurós összköltségvetéséből Oroszlány 294 ezer eurót ( körülbelül 102 millió 900 ezer) kapott a játszótér megépítésére.

– A tematikus park a játék örömén kívül tudást is ad gyerekeinknek, megtanítják nekik gyökereinket, történelmünket – hangzott Lazók Zoltán polgármester köszöntő szava. Bara Zoltán, a Pons Danubii igazgatója szerint az együttműködés jó példája a projekt, európaszerte. Az átadóünnepségen a német és a lengyel testvérvárosi delegáción kívül Jozef Belický, Vágsellye polgármestere is részt vett, valamint Michl József Tata polgármestere, egyben a Pons Danubii EGTC elnöke.

– A projekt fontos eleme a kulturális és a gazdasági kapcsolatok ápolása, aminek jó példája a KOMBIbike rendszer, illetve a bányászati múzeum udvarán lévő játszótér is a városban – mondta Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője. Ezekhez a gondolatokhoz csatlakozott Steindl Balázs is. A megyei önkormányzat alelnöke kiemelte a projekt turisztikai vonzatát is, amellyel Oroszlány újfent gyarapodott.

A játszópark a „Cultplay“ (Tematikus parkok építése) című projekten belül, az Interreg V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program keretében épült, az Európai Unió támogatásával.

Jó a kapcsolat

A bányászvárosban és a szlovák Vágsellyén 1993 óta megnövekedett a közös programok száma. Ez vonatkozik a közigazgatási tapasztalatcserére, valamint a különböző szintű oktatási és közművelődési intézményeket, civil szervezeteket is az átlagosnál szorosabb szálak kötik össze. Különös jelentőséget ad ennek a testvérvárosi kapcsolatnak, hogy Oroszlány korábban szlovákok lakta település volt, és napjainkban is sokan beszélik a szlovák nyelvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában