neuropátia

2021.09.22. 14:24

Az esztergomi kórház új centruma sok cukorbeteg életét mentheti meg

Két új megyei neuropátia centrum is nyílt Észak-Magyarországon szeptemberben: az egyik Salgótarjánban, a másik Esztergomban – számolt be róla az MTI.

Kemma.hu/MTI

Vaszary Kolos Kórház

Fotó: Beküldött

A központokat képviselő kommunikációs cég a közleménye szerint az érintett megyék cukorbetegei ezentúl kényelmesebben, kevesebb utazással érik el a jól felszerelt diagnosztikai központokat, ahol érzékeny műszeres vizsgálatokkal már korai stádiumban felismerhető a neuropátia, vagyis az idegkárosodás.

Ez a betegség évente csaknem 4000 olyan lábamputációért tehető felelőssé hazánkban, amelyek elkerülhetők lettek volna, ha idejében diagnosztizálták, és kezelték volna – tették hozzá. Mivel a neuropátia sokszor teljesen tünetmentes, fontos a rizikócsoportok rendszeres szűrése erre a betegségre – tették hozzá.

Jelezték azt is, a Wörwag Pharma épp ezért épít 1998 óta a neuropátia felismerését segítő országos diagnosztikai hálózatot. A cég biztosítja a korszerű diagnosztikai eszközöket és a működés során szükséges fogyóeszközöket, valamint az ott dolgozó szakemberek képzését is támogatja. Az országos hálózat évente összesen mintegy 10 000 beteg szűrését teszi lehetővé.

E hálózat idén két újabb diagnosztikai helyszínnel bővült: a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban működő Nógrád Megyei Neuropathia Centrummal és az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban kialakított Komárom-Esztergom Megyei Neuropathia Centrummal – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában