múltidéző

2021.09.01. 15:21

129 éve köti össze a két Komáromot Erzsébet

130 éve, 1891-ben kezdték építeni a komáromi Erzsébet hidat, amelyet 1892. szeptember 1-jén avattak fel.

Kemma.hu

Forrás: Fortepan

Fotó: Magyar Rendőr

Ahogy a wikipedia írja, az Erzsébet híd Magyarország legelső nagyhídjai közé tartozik. Magyar kivitelezők építettek, magyar tervek alapján, amelyet a kor legnevesebb hídtervezője, Feketeházy János készített el. Évtizedekig egy város két részét kötötte össze, és amikor a trianoni békediktátum alapján a város kettészakadt, a Duna lett az országhatár, az Erzsébet híd így már két országot köt össze.

A híd két középső nyílását az 1945-ben visszavonuló német csapatok felrobbantották, majd 1946-ban, cseh segítséggel állították helyre, eredeti állapotában, a sértetlen részek felhasználásával. Mivel a két szélső nyílás sértetlen maradt, az Erzsébet híd a legrégebbi, részben eredeti formában álló Duna-hídunk.

A nemzetközi megállapodások értelmében egyébként a híd Magyarország és Szlovákia osztatlan közös tulajdonát képezi. Többször is felújításra szorult, utoljára 2002-ben a szlovák, 2004-re a magyar kezelésben levő oldal is elkészült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában