kampány

2021.08.28. 20:00

Újra régi fényükben tündökölnek Tatabánya bányagépei (Fotók)

A Bányászati és Ipari Skanzenben hetedik alkalommal szervezték meg a Fogadj örökbe egy bányagépet! kampányt. A programban résztvevők ezúttal is tucatnyi hatalmas monstrumot tisztítottak meg, és festettek be.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár Gabi

A legfiatalabbak kergetőztek a gépek között, miközben a felnőttek drótkefével és ecsettel serénykedtek. Kiss Vendel, a Tatabányai Múzeum igazgatóhelyettese, Balogh Csaba, a Szabadtéri Bányászati Múzeum Alapítvány elnöke és Izing Ferenc, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) Tatabányai Szervezetének titkára fogadta az érkezőket. Voltak, akik hozták magukkal, mások a helyszínen kaptak festéket. A szervezők örömmel újságolták: az idén a Tatabányai Bányász Hagyományokért Alapítvány mellett a Tatabánya Erőmű Kft. felajánlása is támogatta az akciót.

– Hét éve hirdettük meg a programot – mondta Kiss Vendel. – A bányásznap előtt szervezzük meg, hiszen a célunk, hogy az ünnepi programra megújuljanak a régi munkagépek. Ebben nyugdíjas csoportok, szakszervezetek mellett családok és baráti társaságok is segítségünkre vannak. Az örökbefogadók komolyan veszik a vállalásukat.

Az idén több évfordulót is ünnepelnek a házigazdák – folytatta Balogh Csaba. Harminc éves a Szabadtéri Bányászati Múzeum Alapítvány, s ötven évvel ezelőtt nyitották meg a Tatabányai Múzeumot.

– Évtizedekkel ezelőtt, a bányák bezárásakor az alapítványunk vállalta fel ezeknek a gépeknek az áttelepítését – mesélte Balogh Csaba, aki azt is megmutatta, hogy a skanzenné alakított egykori XV-ös aknánál melyik irodában dolgozott. – Nagyegyházáról és Mányról csaknem száznegyvenet szállítottunk ide. Többféle szivattyút, vagy PNB szénfelrakó gépet, fejtés biztosítási berendezéseket, pajzsokat, függő sínpályákat. Valamint a száztíz éves aknatornyot, amelynek rendbehozatalára tavaly jótékonysági akciót is hirdettünk.

A régi gépek közben friss színt kaptak, s a csoportok néha megpihentek, hogy az otthonról hozott finomságokkal kínálják meg egymást. A Felsőgallai és a Jó szerencsét! Nyugdíjas Klub mellett a Petőfi Tömegsport Egyesület is képviseltette magát. A terület másik felén pedig egy tizenkilenc éves fiatalember segítette a munkát, aki már öt éve vesz részt a múzeum által meghirdetett programban.

Bányásznap a skanzenben

A Tatabányai Múzeum nemcsak a Fogadj örökbe egy bányagépet! akcióval készült a 71. Tatabányai Bányásznapi ünnepségre. Szeptember 4-én szombaton tárlatvezetések várják az érdeklődőket a Bányászati és Ipari Skanzenben, majd 14 órától játszóházat szerveznek. Lesz különleges retro foglalkozás az iskolamúzeumban, emellett tematikus tárlatvezetések: a Tárgyak metamorfózisa és Bányatörténet címmel, majd a Solymos Mihály-díj átadását követően Bányászat a képeslapokon elnevezéssel kiállítás nyílik a Mohi Rezső-teremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában