hulladékgyűjtés

2021.08.07. 17:59

Monitort is kibányásztak a Palatinus-tó mélyéről az önkéntes szemétszedők

A közelmúltban nagyszabású akció keretében többek között mikrohullámú sütőtől, kerti székektől, kidobott autókárpitoktól, temérdek műanyag flakontól és sörösdoboztól tisztították meg az önkéntesek a Palatinus-tó partját.

Walczer P.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A Klímapolitikai Intézet a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) Szemétirtók csoportjával, valamint a Dorogi Bányászok Horgász Egyesülettel és a Palatinusz Búvár és Vizisport Egyesülettel karöltve a Műanyagmentes július kampány keretén belül hirdette meg az eseményt, melyen Litkei Máté, az intézet igazgatója tartott eligazítást.

A jelenlévők – köztük Hernádi Ádám polgármester – a zsákok és a kesztyűk kiosztása után a tó felé vették az irányt. Többen a fás-cserjés területet fésülték át, mások a parkolók és a közvetlen vízpart mentén szedték össze az eldobált hulladékot. A mintegy 500 méteres szakaszon megközelítőleg nyolc köbméternyi szemét gyűlt össze. Elképesztő volt az is, hogy a nádasból többek között építési törmelék, félpár papucs is előkerült.

A strandolók közömbössége sokakat meglepett. Egy népes társaság egyszerűen levegőnek nézte a tevékenykedő önkénteseket, de olyat is láttunk, hogy egy fiatal odahajította az üres energiaitalos dobozát a zsákok mellé. Pozitív példát is tapasztaltunk, hiszen néhány fürdőző kedvet kapott a munkához és az sem zavarta őket, hogy mezítláb kellett felszámolniuk egy undorító, kommunális hulladékkal vegyített kupacot. A résztvevőket a Palatinus-tófürdő területére és az augusztusi MCC Fesztre szóló ingyenes belépőkkel jutalmazták.

Monitor

Egy lelkes fürdőző rálelt a vízben egy régi kalapra, amelyen szabályos kagylótelep létesült. A tófenék megtisztítását egyébként a civilek mellett a búvárok vállalták magukra: a bázisukon kisebb kiállítás is nyílt az előkerült tárgyakból. Közismert, hogy egyesek annyira nem becsülik az országos szinten is kiemelkedő tisztaságú tavat, hogy mindenféle használati tárgyat, hulladékot dobálnak a vízbe. A legnagyobb sikert egy régi katódsugárcsöves monitor aratta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában