panaszok

2021.08.26. 11:25

Megtelnek a várók iskolakezdés előtt: esztergomi gyermekorvos beszélt az okokról

Dr. Bense Tamás arról számolt be, hogy az iskolakezdés előtt megnő a gyermekorvosi rendelők forgalma. A szakember a leggyakoribb panaszokról is beszélt.

Kemma.hu

Nem ördögtől való az oltás

Forrás: Kemma.hu

Fotó: F. M.

Dr. Bense Tamás esztergomi gyerekorvos a Ripostnak beszélt arról, hogy megnő a gyermekorvosi rendelők forgalma az iskolakezdés előtt. Elmondta azt is, hogy a szülők milyen panaszokkal keresik meglegtöbbször.

Az orvos úgy fogalmazott, hogy hiába állt a szülők előtt az egész nyár, a szünidőre tervezett kivizsgálásokat mégis az iskolakezsés előtti hétre próbálják időzíteni.

– Ezek általában régi, krónikus panaszok, amelyekhez kivizsgálások kellenek, amelyek bejelentésre, időpontra történnek, így ezek mindegyike becsúszik már az iskolai időszakba. A kivizsgálás megtervezése, a gyereknek a vizsgálata mindenféleképpen a rendelőre terhelődik – vázolta a portálnak a szakember.

A meghűlések száma jelentősen megnő. A doktor azt is elmondta, hogy ezen megbetegedések nagy része annak köszönhető, hogy a nyár végi fürdőzések során a vízből kijövő gyerekek rögtön az árnyékba vonulnak, majd hagyják magukon megszáradni a vizes fürdőruhát. Akadnak olyanok is, akik figyelmen kívül hagyják a lehűléseket és ugyanolyan ruházatban játszanak kint, mint a kánikulában.

Szintén sokan érkeznek a rendelőbe allergiás panaszokkal. A doktor javasolja, hogy akinek visszatérő allergiás tünetei vannak, érdemes kideríteni az okát, hogy mitől lehet. Azonban nem minden esetben indokolt allergia vizsgálatot csinálni.

– A július második felében jelentkező, de az első fagyoknál megszűnő allergia szinte 100 százalékig biztos, hogy parlagfűnek köszönhető – részletezte a gyermekorvos.

Dr. Bense Tamás a Ripostnak azt is elmondta, hogy csak elvétve akad koronavírusos gyermek jelenleg a praxisában. Bár a gyerekeknél tünetmentesen, vagy egészen enyhe tünetekkel zajlik a betegség, de arra bíztatja a szülőket, hogy minél többen oltassák be gyermekeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában