dizájn és egészség

2021.08.27. 14:00

Az esztergomi gyermekorvost megdöbbentik bizonyos iskolatáskák

Dr. Bense Tamás esztergomi gyermekorvossal az iskolatáska egészségügyi kockázatairól, és a megfelelő hátizsák kiválasztásáról beszélgettünk.

Sz. Sz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forrás: Ripost

– A táska milyensége létkérdés! – kezd bele mondandójába dr. Bense Tamás az ideális iskolatáska kiválasztása kapcsán. – A gyermek számára nagyon fontos a minta, hogy milyen mesefigura vagy éppen sztár díszíti, ezért kell bevonni a leendő tulajdonost is a választásba. Ugyanis ha nem tetszik neki a hátizsák, akkor ahelyett, hogy büszkén hordaná a hátán, kézben, a képes részét befelé fordítva fog „battyogni” vele. A táska ezzel elveszti tartásjavító funkcióját, sőt félrehúzza a gerincoszlopot – magyarázza az orvos.

Egészségügyi szempontból a gyerekorvos az oldaltáska helyett nemcsak iskolások, de felnőttek esetében is a hátitáskát javasolja, aminek a pántjai jól illeszkednek a vállhoz. Kiemeli, hogy a nagyobbacska – felső tagozatos – diákoknál már tipikus a lazára engedett, fenékig lelógó táskaviselet, ami tartás szempontjából mindenképp káros. Emellett a hátizsák súlya sem mindegy.

Döbbenten látom, hogy a gyerekek féktelen méretű, megtömött táskákat hordanak, ami nemcsak a növekedésben lévő gerincet, de a mozgásszerveket – a csípőt, térdet, lábfejet – is terheli, a meglévő lúdtalp állapotán pedig ronthat is!

– hangsúlyozza dr. Bense, aki ideális súlynak egy 3-4. osztályos kisdiák esetében a maximum 4 kilogrammot határozza meg, de hozzáteszi, hogy ez függ a gyermek testfelépítésétől és egészségügyi állapotától, valamint attól, hogy milyen sokat kell gyalogolnia vele.

A túl nehéz táska problémájának elkerülésére azt javasolja, hogy a szülők beszéljenek a pedagógusokkal, mi az, amit feltétlenül haza kell vinnie a gyereknek az iskolából.

– Jómagam nem vagyok házi feladat-párti, azt gondolom, a kicsiknek a tanítási nap után ne kelljen tanulnivalót hazavinnie. Emellett a tornazsák, a rajz és a technika felszerelés is bent maradhat az iskolában, jól szellőző, zárható szekrényben.

Divat és strapabírás

Mint dr. Bense Tamás is felhívta rá a figyelmet, a gyermekholmik terén a divat évről évre változik. Igaz ez az iskolatáskákra is: a kisebbeknél az aktuális mesefigurák, nagyobb gyerekeknél pedig a népszerű színészek, énekesek vagy versenyzők arcképeivel díszített holmik a népszerűek. A dizájn mellett a vásárlásnál gondolni kell arra, hogy a táska strapabíró legyen, bírja az ajtótól, az asztal sarkától elszenvedett ütéseket. Fontos, hogy a táska csatja erős, könnyen nyitható-zárható legyen. Ezt a folyamatot otthon be is gyakorolhatják a szülők a gyerekkel.

A gyerekorvos meglátása szerint ár tekintetében nem kell luxusholmit venni, elég egy középkategóriás. Fazon szempontjából pedig a „kockatáskákkal” szemben előnyösebb a hátizsák jellegű, ami akár kirándulásokon vagy más programon is praktikus, ráadásul ritkábban hordozzák kézben a gyerekek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában