garsztronómia

2021.08.11. 20:01

Ifjúsági vb-re megy a Platán fiatal szakácsa – megkóstoltuk, hogy főz

Szabó Kevin és Lendvai Levente élményebédjét kóstolhatták meg a résztvevők a tatai Platán étteremben. Mindkét fiatal a szeptemberi, Chaine des Rotisseurs Világszervezet által szervezett ifjúsági szakács világbajnokságra készül.

Körtvélyfáy Dina

Az Öreg-tó partján, hangulatos környezetben, árnyat adó fák alatt terítettek meg a tatai Platánban. A kíváncsi szem rögtön az étlapot kereste, amelyen a következő szerepelt: főételként nyúl „pájsli”, szalvétagombóc, desszertként pedig sós mogyoró, sárgabarack. A sejtelmes fantázianeveken sokat merengtek a vendégek, pár hölgy pedig némiképp bizalmatlanul gondolt a nyúlhúsra.

Az előételt követően Kovács Lázár séf, az ifjúsági világbajnokság zsűritagja köszöntötte az asztalnál ülőket, többek között Varga Vivient, a Platán igazgatóját és Novák Ivánt, a Chaine felügyelőbizottságának elnökét. Pintér Katalin, a Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság elnöke, a Gerbeaud tulajdonosa arról beszélt, számukra az a fontos, hogy jókat egyenek, jó körülmények között, jó társaságban. Emellett vállalt küldetésük az is, hogy fiatal szakácsokat mutassanak meg a nagyvilágnak. Az idei világbajnokságra két magyar versenyző mehet, mert a tavalyi megmérettetés a koronavírus miatt elmaradt. Hazánkat Szabó Kevin, a Platán munkatársa képviseli, valamint Lendvai Levente, aki Budapesten, az Arany Kaviár étteremben dolgozik.

Tótvári Ágnes, a Nissan regionális marketingkommunikációs vezetője arról beszélt, cégük is segíti a versenyzők felkészülését. Így a két fiatalember pár hónapig használhatja két Nissan Juke modelljüket. Hozzátette, a helyszín különösen fontos számára, hiszen Tatán járt gimnáziumba. Az étkezés előtt Novák Iván átadta Pesti Istvánnak, a Platán Michelin-csillagos vezető séfjének az Officier Maitre Rotisseur ranggal járó szalagot és oklevelet.

Újragondolja a hagyományos ételeket

Szabó Kevin elmondta, lassan két éve dolgozik a tatai Platánban. A győri Krúdy-iskolában kezdte el tanulni a szakmát, majd Budapesten, a Gundel-technikumban fejezte be. Megyei kötődése is van, csecsemőkorában éppen az Öreg-tó partján lakott, apai ága pedig Esztergomból származik. A menüsor összeállítása kapcsán arról beszélt, fontos számukra, hogy szezo­nális étel kerüljön az asztalra, a termékeket igyekeznek a lehető legközelebbről beszerezni. Célja, hogy a régi recepteket egy kicsit fiatalosabbá tegye, új köntösbe bújtassa. Így készült például el a nyúl „pájsli”, amely a szalontüdő, újragondolva a nyúl belsőségeivel. A párizsi versenyre is nagyon készül, szeretné, ha ki tudná magából hozni a maximumot, és nyomás alatt is élvezné, amit csinál.

További részletek a 24 Óra augusztus 12-i számában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában