nosztalgia

2021.08.19. 11:05

Fotókon a '60-as, '70-es évek presszóhangulatát idéző tatabányai kocsmatúra

Immár harmadik alkalommal rendezték meg a tatabányai Kocsmatúrát, melynek fő témája a 60-as, 70-es évek presszókultúrája volt, némi mozitörténeti ismertetővel elegyítve. A hatás ezúttal sem maradt el, az ismeretek és a sör is a fejekbe szállt.

Várvizi Tamás

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

– Én már kezdem a kocsmázást! – szólt ismerőseihez egy idősebb hölgy az első állomásnak otthont adó Kertvárosi Bányász Művelődési Otthonban. Ám, mint kiderült, ez (akkor még) csak irónia volt, a kezében ugyanis egy kólásflaskát szorongatott.

De hogy prózaibb dolgokról is essék szó: Pál Gabriella, a szervező tatabányai múzeum igazgatója elmondta: a Kocsmatúra az egyik legsikeresebb programja az intézménynek, melyet harmadik alkalommal rendeznek meg.

A mintegy ötven résztvevő a város ikonikus vendéglátóhelyeit, presszóit, kocsmáit kereste fel, ahol a rekkenő hőségben természetesen nem maradhatott el a jóféle frissítők fogyasztása sem. A szomjoltás mellett azonban kulturális célokat is szolgált a program: a szakemberek a sörök, borok és az adott egység történetéről, a kereskedelmi szokásokról, a megyeszékhely kulturális életéről tartottak előadást, közérthető nyelven.

Pál Gabriella hozzátette: több egységben is gyakran megfordultak a 70-es, 80-as években a tatabányai under­ground kultúra nagyjai, például a szombaton előadást tartó Faludi Ádám író-költő is. A presszók és kocsmák vezetői pedig örömmel adják nevüket ehhez a programhoz.

A csapat a Bányász Művelődési Otthonban tartott mozitörténeti ismertető után a Tünde Presszót vette célba először. Kisné Cseh Julianna és Kiss Vendel, a múzeum munkatársai tartottak előadást, melyben elhangzott: a presszók aranykora a 60-as évektől a 70-es évek derekáig tartott. Ezekben az egységekben új értelmet nyert az alkoholos italok mellett a kávé is.

A résztvevők a Tünde után a Harasta Sörözőbe látogattak, ahol kultúrkocsma-történeti előadást hallhattak. A Kakukk Kocsmában is jóféle nedűk és hasznos ismeretek vártak rájuk, a nap pedig a József Attila Művelődési Házban a Khaly koncertjével zárult. Ha a járvány nem írja felül, néhány hónap múlva (még idén, de legkésőbb jövőre) ismét, negyedik alkalommal is megrendezik a tatabányai Kocsmatúrát.

Nosztalgikus mozihangulat

Régi idők film- és mozikultúrájáról is szó esett a Bányász Művelődési Otthonban. Pákai Ernő, az intézmény vezetője előadásában felidézte az egykori legendás tatabányai film­színházak, szabadtéri mozik történetét. A „Bányász Művház” a mozival 1976-ban nyitott meg, hivatalosan 2004-ig üzemelt, az utolsó ott vetített film stílszerűen Az utolsó szamuráj volt. Pákai Ernő után Faludi Ádám tartott régi fotókkal gazdagított mozitörténeti ismertetőt. A résztvevők megtekinthették a legendás mozigépházat és egy tatabányai rövidfilmet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában