rendkívüli ülés

2021.07.16. 07:00

Vis maior keretből segíti Tata a viharkárokat elszenvedő épületek tulajdonosait

Szűkebb hazánkban a vihar leginkább Tatára csapott le az elmúlt hétvégén. Épületekben, járművekben itt tette a legtöbb kárt. Azok enyhítésére, a minél gyorsabb anyagi segítségnyújtás érdekében, szerdára rendkívüli testületi ülést hívott össze Michl József polgármester.

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A képviselő-testület rendkívüli ülésén a három sürgősségi indítvány ellenére is a legfontosabb téma, előterjesztés az volt, amely részben azt javasolta, hogy az önkormányzat pályázzon állami vis maior támogatásra, elsősorban az intézményeit, kötelező feladatellátást szolgáló épületeit és cégeit ért károk helyreállítására.

Ezen felül arról is dönteniük kellett a városatyáknak, hogy a magántulajdonú ingatlanok „sérülése” esetében milyen és mekkora támogatás legyen „elérhető”. Ugyanis a magántulajdonban lévő lakóépületekben okozott károk enyhítésére, az öngondoskodáson és a biztosítók által megtérített összegeken túl, az önkormányzat saját forrásból is tud indokolt esetben kiegészítést nyújtani. Ennek megfelelően és a helyzetre tekintettel, az önkormányzat a szociális ellátások, támogatások vis maior keretét hárommillióról 23 millió forintra növelte úgy, hogy az egyik költségvetési sorról csoportosított át újabb forrásokat erre a célra.

Az önkormányzati segítség két formája azonban megmaradt, azaz a vissza nem térítendő támogatás, amelynek mértéke 250 ezer forint, illetve a kamatmentes kölcsön, amelyet 750 ezer forintig vehetnek igénybe a rászorulók. Ez utóbbiról a humán és ügyrendi bizottság dönt, míg a vissza nem térítendő támogatásról maga a polgármester.

Ezt követően a képviselő-testület tagjainak többsége röviden beszámolt arról, hogy választókörzetében mit tapasztalt. Többen kiemelték a kárelhárításban részt vevők áldozatos munkáját, illetve a civil lakosság segítőkészségét, összefogását.

Michl József külön ki is emelte, az elsődleges cél, hogy a kárbejelentések, valamint a támogatások igénylését követően a lehető leggyorsabban szülessenek döntések. Azaz, kétszer ad az, aki gyorsan ad. Ezzel összefüggésben, a polgármesteri hivatal munkatársainak „sebességét” dicséri, hogy a testületi ülésre elkészült egy tételes jég-, illetve viharkárlista. Ebben részletesen szerepelnek az önkormányzati vállaltokat és intézményeket ért károk. De még a közutakon, dűlőutakon keletkezett jégverés következményeiről, sőt, a veszélyes fákról is készült lista.

Károk az egyes intézményekben

A város öt óvodájában és egy bölcsődéjében okozott nagyobb galibát a július 9-ei vihar és felhőszakadás. De nem úszta meg a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár sem, miközben a művelődési háznak is több ablaka betört, valamint az alagsort 60–70 centis víz öntötte el. A felázáson túl sérültek a hőközpont berendezései is, a károk beazonosítása, illetve felmérése még folyamatban van.

A Kuny Domokos Múzeum több épületét szintén kár érte. Például a volt zsinagóga épületének tetejét három helyen átütötte a jég. A Német Nemzetiségi Múzeum tetején szintén jég tett kárt a tetőcserepekben, illetve a ház északkeleti részén elhelyezkedő támfala, vélhetően a nagy mennyiségű hirtelen csapadék miatt megdőlt, ezért balesetveszélyessé válhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában