víz az úr

2021.07.21. 15:09

Videó: csónakkal néztük meg a dunai árhullámot Esztergomnál

Szerdán tetőzött a Duna, Esztergomnál nem érte el az I. fokú készültséget. A vízről néztük meg: mit okozott az árhullám a Duna esztergomi szakaszán.

F. M.

Forrás: Kemma.hu

Fotó: F. M.

A Nyugat-Európát sújtó hatalmas esőzések miatt hazánk területén is árhullám vonult le a Dunán. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság korábbi tájékoztatása szerint az árhullám biztonságosan levezethető. A vízállás a Komárom-Esztergom megyei szakaszokon július 21-én szerdán tetőzött: Komáromnál 530, Lábatlannál 558, míg Esztergomnál 494 centiméteres magasságot mértek. Míg Komáromnál I. fokú készültségi szint volt érvényben, addig Esztergomnál nem érte el ezt a szintet vízállás.

A Kemma.hu még a tetőzés előtti napon, Esztergomban 470 centis vízállásánál nézett körbe, mennyire árasztotta el a víz a Kis- és Nagy-Duna környezetét. Ebben Dávid Balázs esztergomi gátőr volt segítségünkre, aki motoros csónakjával vitt végig bennünket a folyó holtágában, illetve a nagy Duna egy szakaszán. Bár az időjárás nem volt kegyes, hiszen a napsütés mellett szél is borzolta a vizet. A folyó sodrása is nagy volt az árhullám miatt, de a csónak állta a kihívást.

Utunk a gátőrháztól indult a Kis-Dunán, folyásiránnyal szembe Tát irányába. A holtágból kijutva a teherkomp felé vettük az irányt, és a Dunán tovább a Táti út mellett levő Sódergödör-tóhoz mentünk, ahol tettünk egy kört. Ezután visszafelé indultunk ugyanezen útvonalon, majd a Kis-Dunán leúszva a Prímás-sziget végén, az Erzsébet parknál fordultunk ismét vissza a gátőrházhoz.

Bár a mostani árhullám egyáltalán nem veszélyeztette a lakóterületeket, ezen a kis útvonalon is látványos jelei voltak, hisz a part menti bokros-fás területeket több méterre elárasztotta a víz, a folyó menti fák ágai belelógtak a vízbe. Az árhullám emellett rengeteg hordalékot hozott magával, így leszakadt faágak, egyéb hordalék utunkba akadt. A feljebbről jövő víztömeg pedig barnás-capuccinós színűvé kavarta a vizet. A holtágban továbbra is edzettek a kajakosok, ám a nyílt folyóra – az OVF tanácsának eleget téve – nem merészkedtek ki, hiszen a folyó nagy sodrása és a szél veszélyes számukra.

Útközben persze szóba kerültek a régi nagy dunai árvizek is, így a 2010-es, és a 2013-as is. Mint a gátőr hozzátette: a Dunán 2013-ban volt utoljára a nagy áradás, de természetesen minden árhullámot komolyan kell venniük a szakembereknek.

Közben továbbsiklott a csónak velünk együtt. A Kis-Duna sétány szakaszán a Szent Erzsébet híd alatt levő átjáró egy részét elöntötte a víz, illetve a sétánynál levő lejárók alját is a folyó nyaldosta.

Az esztergomi bicikliutat sem kímélte az áradat, és néhány szakaszon 50-70 centiméteres magasságú vízben gázoltunk keresztül – bár kollégánk cipője bánta a műveletet. Voltak, akiket cseppet sem zavart a bringaútra kikukucskáló víz, és gyalogosan szelték át a vizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában