25. évforduló

2021.07.23. 14:00

A szorongatott helyzetben levő nagycsaládosoknak is segít a tatabányai egyesület

Kellő támaszt nyújtanak a nagycsaládosok számára, színes programjaik révén pedig igyekeznek ellensúlyozni a térségben élőket szorongató szociális gondokat. Ők a Tatabányai Nagycsaládosok Egyesülete, akik az idén ünneplik fennállásuk huszonötödik évfordulóját.

Wágner Zsanett

Remek programokat szervez a Tatabányai Nagycsaládosok Egyesülete

Forrás: beküldött

Alig várták a civil szervezetek, hogy az elmúlt másfél év kihagyása után újra találkozzanak egymással. Többek között így volt ezzel a Tatabányai Nagycsaládosok Egyesülete is, amelynek tagjai a Covid idején egyedül az ismert közösségi portálokon tudták tartani egymással a kapcsolatot. Rendben is volt ez egy ideig, de az elkövetkezendő hónapok eseménydús napokat jelölnek: fennállásuk kerek évfordulóját ünneplik, ráadásul őket érte a megtiszteltetés, hogy otthont adjanak a regionális találkozónak. Spergerné Kajtár Viktória elnökhelyettessel beszélgettünk a civil szervezet közeli programjairól, miközben az elmúlt évtizedek összefoglalására kértük.

– Decemberben lesz huszonöt éve annak, hogy összefogjuk a nagycsaládosokat, a Tatabányán és a környékén élő három- vagy többgyermekeseket. A kezdetektől arra törekszünk, hogy életkörülményeiket elviselhetőbbé tegyük és ennek érdekében minden adódó lehetőséget megragadunk – nyilatkozta lapunknak Spergerné Kajtár Viktória, aki rendkívül fontosnak tartja, hogy a gyerekek minél kevésbé érezzék a családokat szorongató szociális gondokat.

Remek programokat szerveznek a tatabányai nagycsaládosok számára
Fotó: beküldött

Mindezt különböző látványos programokkal és maradandó élményekkel próbálják ellensúlyozni. Egyebek mellett egész napos buszos kirándulásokat és strandolást szerveznek, valamint mikulás- és húsvéti ünnepségnek is rendszeresen otthont ad a kertvárosi „Bányász”, a székhelyükhöz tartozó kulturális intézmény. Ezen túlmenően sokszor becsatlakoznak más szervezetek programjaiba, szívesen társulnak már meglévő rendezvényekhez is, mint például a tatabányai lecsófőző fesztiválhoz.

Ha már lecsó! Gasztronómiai verseny is lesz a Nomád Kempingben tartandó regionális találkozón, augusztus 14-én. Ugyan civilek előtt nem lesz nyitva a rendezvény, mégis sok vendéget várnak a találkozóra. Többek között Gödöllőről, Gyermelyről, Lábatlanról, Mosonmagyaróvárról és Szombathelyről érkező csoportok jelezték már vissza részvételi szándékukat. Mint megtudtuk, a programok szervezése már javában zajlik, biztosan lesz reggeli torna, gyereksarok, Turul-túra, de kreatív csapatjátékok is színesítik majd a programot.

Spergerné Kajtár Viktória az egyesület működési feltételeiről is beszélt. Tagdíjakból, pályázatokból és támogatásokból tartják fenn magukat. Például a legutóbbi nyertes pályázatnak köszönhetően rendezik meg az idén is a Tatai Élménytábort a 88 fős egyesület gyermekeinek részvételével. Az elnökhelyettes összesen 26 gyermek táboroztatásáért felel július 26. és 31. között. Kiemelte, hogy az országos egyesület, a NOE-tagság révén minden egyes tag automatikusan igénybe veheti az országos egyesület nyújtotta kedvezményeket. Így a tatabányai szervezethez tartozó családok – többek között baji, dadi, kecskédi, naszályi, oroszlányi, tardosi és vértesszőlősi – számára biztosított az üdülési lehetőség, kedvezményes lehet a programokon való részvétel, de akár autójuk szervizeltetése is megoldható jutányos áron.

Baráti-családi napon

Tavaly nyáron tudták megvalósítani azt a családi napot, melyre egy másik egyesület családjait, a Bizalom Nagycsaládos Egyesület tagjait hívták meg vendégségbe. Spergerné Kajtár Viktória úgy fogalmazott, sajnos a Covid miatt kevés vendég jött el, de így is remek napot töltöttek el együtt. Hozzátette: nem titkolt terv a hagyományteremtés, minden évben másik egyesületet szeretnének vendégségbe hívni. Az elnökhelyettes zárszóként csak ennyit mondott: ez volt az első barátkozó találkozó, de korántsem az utolsó. Természetesen volt sok játék a Virgonckodó játszópark jóvoltából és szöszmötölő, valamint Lali bohóc műsora színesítette a programok sorát. Minden gyermek csillámtetoválással ment haza, valamint sok felnőtt is. Szintén nagy sikert aratott a barátkozó, ismerkedő játék és a Tatabánya totó, amit ajándékért cserében töltöttek ki a gyermekek. Természetesen a vendégegyesület is hozott totót, amelyből sok érdekesség is kiderült fővárosunkról, Budapestről. A közösen főzött ebédnek pedig egészen más, sokkal „barátibb” íze volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában