rágcsálók

2021.07.15. 06:55

Elkészült a megye patkány- és egértérképe

Több helyen észlelnek egeret, mint patkányt a megyénkben. Egy országos felmérés megyei adataiból egyebek mellett kiderült, Környén, Tokodon, Kisbéren és főleg Leányváron sok az egér, míg Tokodon, Környén és Komáromban a patkányok száma nagyobb az átlagosnál.

Körtvélyfáy Dina

Több helyen észlelnek egeret, mint patkányt a megyénkben. Egy országos felmérés megyei adataiból kiderült, hol van az átlagnál több rágcsáló.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A poloskatérkép után elkészült hazánk, és így Komárom-Esztergom megye rágcsálótérképe is a közelmúltban. A Bábolna Bio kártevőirtó cég a Sokk a rovar Facebook-közösség segítségével készítette el a felmérést, amelyen négyezren vettek részt.

Lakosságarányosan a legkevesebb bejelentés a dunántúli megyékből jött, a legtöbb pedig Békésből, Borsodból, Hevesből és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből. A patkányok és egerek előfordulása összességében hasonló képet mutat, azonban a két kártevő elterjedtségében is vannak jelentős különbségek, akár ugyanabban a megyében is. A válaszokból az derült ki, hogy a többség szerint nőtt ezeknek a rágcsálóknak a száma a környezetükben. A kártevőket jelentők legnagyobb része patkányból és e­gérből egyaránt több példányt észlel évente.

 

Megyénk közepesen fertőzött egérrel, de Környén, Tokodon, Kisbéren jóval többet érzékelnek. Leányvár a kutatás alapján megyénk egértanyája, itt jelezték ugyanis a legtöbb kis rágcsálót. Patkányokat tekintve alacsony a megye fertőzöttsége, de ez nem azt jelenti, hogy a csupasz farkúak ne lennének jelen szép számmal.

Tokodon és Környén a legmagasabb a számuk, de Komárom sem sokkal marad le mögöttük. Ráadásul Komárom felkerült arra a listára is, amely a húsz, tízezer feletti lakosságszámú településeket rangsorolja patkányfertőzöttség szempontjából. Komárom ezen a listán a tizennegyedik helyen áll.

– A patkányok és egerek amellett, hogy közegészségügyi veszélyt jelentenek, akár komoly gazdasági károkat is tudnak okozni, így ellenük még akkor is folyamatosan védekezni kell, ha jelenlétük éppen nem látható, ezzel ugyanis elejét lehet venni az elterjedésüknek – hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára dr. Bajomi Dániel, a Bábolna Bio ügyvezetője.

A szakember szerint a felmérés adatai azt mutatják, hogy az egyéni, lakossági védekezés, az irtószer-kihelyezés mellett sok településen szükség lenne a szervezett és folyamatos kártevő-mentesítésre, mert tartósan csak így lehet visszaszorítani a patkányok és egerek jelenlétét.

Kullancsok

A Sokk a rovar Facebook-oldalon már elérhető a következő kártevőtérkép kérdőíve. Ezúttal abban kérik az érdeklődők segítségét, hogy több ezer észlelés alapján megrajzolhassák az ország kullancstérképét. A veszélyes betegségeket is terjesztő vérszívókról is kiderül, hol érzik magukat a legotthonosabban. A rágcsálótérkép előtt az invazív poloskákról kérdezték az ország lakóit, amelyből az derült ki, bár a mi megyénk életét is megzavarják ezek az egyébként ártalmatlan állatok, közel sem szűkebb hazánkban a legrosszabb a helyzet, van, ahol sokkal nagyobb invázióval kell megküzdeniük.

Közegészségügyi veszélyt jelentenek, gazdasági károkat is tudnak okozni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában