semmelweis-nap

2021.07.01. 18:01

Emlékérmet kapott a 105 napig intenzíven fekvő covidos tatai nővér

A tatai önkormányzat a magyar egészségügy napja, a Semmelweis-nap alkalmából idén is köszöntötte a helyi egészségügyben dolgozókat.

Kemma.hu

A megjelentek, a tatai kórház orvosai és munkatársai, a városban és vonzáskörzetében dolgozó orvosok, a házi-, gyermek-, fogorvosok és kollégáik, a védőnők, a mentőszolgálat és a tatai gyógyszertárak dolgozói valamint a Tatán tevékenykedő gyógytornászok június 30-án találkoztak a Hotel Gottwaldban, a Semmelweis-nap alkalmából. Michl József polgármester az eseményen úgy nyilatkozott:

– Idén ez a nap egy különleges ünnep, mert amikor az édesanyák megmentőjének is nevezett Semmelweis Ignácra emlékezünk, akkor most egy szép párhuzamot találunk a hazai egészségügyben szolgálatot tevők és az édesanyák, édesapák, gyermekek megmentése között, hiszen a koronavírus okozta nehézségekkel szemben elsősorban az egészségügyre számíthattunk – emelte ki, majd minden tatai nevében köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak.

Az eseményen a hagyományokhoz híven idén is külön köszöntötték azokat, akik kerek évfordulót ünnepelhetnek:

  • Dr. Pálfi János háziorvos 50 éve végzi fáradhatatlan gyógyító munkáját.
  • Dr. Válóczi János háziorvos ugyancsak 50 éve gyógyítja a betegeket.
  • Benkőné Nagy Tímea 25 éve dolgozik az egészségügyben, most dr. Németh Ágnes munkáját segíti asszisztensként.
  • Pék András, a Tatai Mentőállomás gépkocsivezetője idén 30 éve dolgozik az egészségügyben.
  • Nyugdíjba vonult az Egészségügyi Alapellátó Intézmény vezetője, dr. Cseh Tamás. Köszönjük az intézmény élén végzett munkáját és reméljük, hogy háziorvosként még sokáig tevékenykedik a tataiak egészsége érdekében.
  • A Komárom-Esztergom Megyei Orvosi Kamara néhány évvel ezelőtt alapította a Hamary Dániel Díjat, amely azoknak a Komárom-Esztergom Megyében bejegyzett Orvosi Kamarai tagoknak adományozható, akik legalább 20 évig tartó folyamatos, Komárom-Esztergom megyei tagsággal rendelkeznek, és akik kiemelkedő szakmai munkájukkal, példamutatóan humánus, etikus életvitelükkel, tevékenységükkel azt kiérdemelték. A díjat a tatai eseményen dr. Fehér Béla, a Komárom-Esztergom Megyei Orvosi Kamara elnöke dr. Horváth Róbertnek adta át.

    A koronavírus-járvány miatt nagyon sok új kihívás, új feladat jellemezte az elmúlt másfél évet. Sokan önzetlenül segítettek, és vettek részt a védekezéssel kapcsolatos munkában. Ennek apropójából több mint 60, az egészségügyben, a köz szolgálatában és a civil szférában dolgozó személynek a Mészáros Gábor Emlékérmet adományozott a polgármester.

    Többek között az a tatai nővér is kapott emlékérmet, aki 105 napot töltött intenzív osztályon Covid-fertőzés miatt., Nagy Gergelyné Hajnalka az Árpád-házi Szent Erzsébet Kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályán dolgozik, és az első hullám idején elkapta a koronavírust. Ám a harcot nem adta fel, és nagy küzdelemmel legyőzte a betegséget. 2019-ben a Semmelweis-nap alkalmából kiemelkedő munkájáért már kapott jutalmat, tavaly pedig a Mindennapok Hősei szavazáson, az egészségügyi dolgozók közül a második legtöbb szavazatot kapta.

    Nagy Gergelyné Hajnalka, a vírussal hónapokig küzdő nővér is elismerést kapott (Fotó: tata.hu)

    '56-os hősről kapta a nevét a díj

    A díj névadójáról kapcsolatban Rigó Balázs alpolgármester mondott részleteket. Dr. Mészáros Gábor 1946-ban költözött családjával Tatára, ahol a kórházban szülész főorvosként dolgozott. 1956 -ban fontos szerepet töltött be Tatán és Győrben is az ’56-os eseményekben. Emiatt 1957-ben letartóztatták és 10 éves börtönbüntetésre ítélték. 1963-ban szabadult, és bár még egy rövid ideig gyakorolhatta a szakmáját, később ezt a lehetőséget is elveszítette.

    A város 2006-ban Zsigmond Király-díjban részesítette az 1956-os forradalom és szabadságharc helyi eseményeiben vállalt kiemelkedő szerepéért, 2017-ben pedig az önkormányzat megjelentetett egy kötetet azon verseiből, melyeket a börtönévei alatt írt, „Szegedi R. Gábor (Dr. Mészáros Gábor): Börtönnapló” címmel.

    – Az emlékéremmel előtte tisztelgünk, hiszen orvosként és a forradalom egyik jelentős alakjaként is elismerésre méltó tevékenységet végzett. Azt gondoljuk, hogy az elmúlt másfél évben a járvány elleni védekezés élvonalában dolgozók hozzá hasonló szellemiséggel végezték munkájukat – tette hozzá Rigó Balázs.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában