fő a biztonság

2021.07.01. 07:00

Nem akármiért kell az esztergomi úton a főútról érkezőknek elsőbbséget adni

A 117-es úton, a benzinkútnál kialakított lámpás kereszteződést hat hónapig folyamatosan ellenőrzik és ha szükséges, akkor módosítják a jelzőlámpák programozását.

W. P.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

– Tapasztalataink alapján a gépjárművezetők alkalmazkodni tudtak az új jelzésrendszerhez – válaszolta megkeresésünkre Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője a 117-es úton, a benzinkútnál kialakított lámpás kereszteződés kapcsán.

Még áprilisban számoltunk be róla, hogy átépítik a 117-es út és az 1117 – más néven Látóhegyi – út csomópontját. Az említett helyszínen többször történtek balesetek: a két alsóbbrendű, tehát az 1117-es és a benzinkút mellett húzódó Puskás Tivadar utcából sokszor úgy hajtottak be a járművezetők a kereszteződésbe, hogy nem adtak elsőbbséget a szabályosan közlekedőknek.

A kivitelezés elkészült, a közösségi oldalakon pedig többen próbálták „megfejteni”, hogy miért helyeztek ki elsőbbségadás kötelező táblát abba a két, jobbra kanyarodó sávba, amelyből a főútról letérve a két alsóbbrendű útra kanyarodhatunk rá.

Pécsi Norbert Sándor ezzel kapcsolatban közölte, a csomópont forgalomnagyságból adódó fő iránya a Kertváros-Látóhegyi útirány. Ennek az iránynak a forgalmát azzal is segítik, hogy a Kesztölc felől érkező és jobbra kis ívben, a Látóhegyi útirányban haladóknak elsőbbséget kell adniuk.

– A megyében több helyen is van ilyen forgalomszabályozás. A KRESZ előírásai szerint, ha valaki a Látóhegyi út irányából érkezik és jobbra akar haladni Esztergom-Kertváros felé, akkor rá nem vonatkoznak a jelzőlámpa jelzései, mivel nincs részére jelzőlámpa elhelyezve a jobb oldalon, csak az „Állj! Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla vonatkozik rá – tette hozzá.

Korrigálás

Pécsi Norbert Sándor megjegyezte: a csomóponti irányokban a szabad jelzések forgalomtól függően vezéreltek. A műszaki átadás–átvételt követően hat hónapig folyamatosan ellenőrzik és ha szükséges, akkor módosítják a jelzőlámpák programozását. A baleseti adatok alapján és a rendelkezésre álló források alapján döntenek a baleseti gócpontokon szükséges beavatkozásokról, de jelenleg nincs még egy megyei helyszín, ahová lámpát kellene telepíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában