búvárok

2021.06.10. 20:00

Történelmi kincseket őriz a Duna Esztergomnál: tele lehet a meder arannyal

Az Argonauta Kutatócsoport búvárai már többször kutattak a Duna esztergomi szakaszán. Történelmi hajómaradványokat már találtak, az arany még várat magára.

Kemma.hu

Kilátás a Dunára a Mária Valéria híddal az esztergomi várból

Az Argonauta Kutatócsoport Mária királyné kincsei után kutat a Dunában. A lelkes búvárrégészek már többször vették be a medret Esztergomnál, Dömösnél már hajómaradványokat is találtak a 18. századból, azonban az arannyal megpakolt ládákat eddig nem találták meg – számolt be a Borsonline.

A történelem szerint a mohácsi csata után a királyi udvar tagja kincsekkel megrakott hajókkal fogták menekülőre a Dunán. A kutatók azt feltételezik, hogy a Budáról menekülő méltóságok hajói kincsekkel megpakolva Esztergom alatt kiköthettek, és itt lovastámadás érte őket, a hajók megsérültek, majd elsüllyedhettek a közelben.

Most búvárrégészek műszeres felderítést és néhány merülést végeztek a Duna esztergomi szakaszánál olyan helyeken, ahol leletekre számíthattak. A kutatás után többször visszatértek ide, legutóbb 2018-ban a Helemba-szigetnél fadarabokat találtak, ezekből mintát is vettek, melyek egyikéről megállapították, hogy egy 18. századi eredetű hajó maradványa volt.

Tóth Attila, az Argonauta Kutatócsoport kutató vezetője a Borsnak elmondta, hogy 18. századi hajóból származó fadarabokat márt találtak, Dömösnél is hajómaradványokra bukkantak, de ezek nem azok voltak, amiért elkezdték a kutatást.

– A dömösi vízműtelepnél is hajómaradványokat találtunk. Ugyanakkor még sem tudtunk több pontot itt kutatni, mivel egy kisebb csónakkal dolgoztunk, ami vitte a szonárt, de az azonosítómerüléshez, főleg, ha nem a part közelében van a célpont, egy nagyobb hajóra lett volna szükség, illetve a vízimunka-engedély és más speciális feltételek akkor pénzhiány miatt nem voltak meg. Viszont éppen ezért úgy látjuk, hogy az esztergomi és pilismaróti szakaszon nagyon sok kutatnivaló van – mondta a búvár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában