ünnep

2021.06.04. 17:43

Pedagógusait köszöntötte a tatabányai szakképzés: hárman kaptak Év Oktatója díjat

Pedagógusnapi ünnepséget szervezett a Tatabányai Szakképzési Centrum (TSZC) a Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskolában. Az eseményen hárman vehették át az Év Oktatója elismerő oklevelet.

Sugár Gabi

A díjazottak: balról Francz András, Szabó Zoltán és Radicsné Békési Ildikó

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

A TSZC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskolában megszervezett pedagógusnapi ünnepségen Pákozdi Szabolcs főigazgató köszöntőjében hangsúlyozta: a nehézségek ellenére eredményes volt az elmúlt tanév. Az új szakképzési törvény nagyobb lehetőséget ad az iskoláknak, hogy olyan egyedi képzéseket indítsanak el, amelyek megfelelnek a mai kor igényeinek. A pedagógusok helyett ma már oktatókról beszélhetünk, akik legfőbb feladatuknak tekintik, hogy a fiatalok érvényesülni tudjanak a munkaerőpiacon.

Az elmúlt tanév értékelésekor kiemelte: novembertől új korszak kezdődött az oktatásban: fél éven tartott a digitális oktatás. A lemorzsolódás szerencsére minimális volt, s a diákokat rendszeresen a monitorok elé tudták ültetni oktatóik. A beiskolázás is újabb kihívás elé állította az intézményeket, az online kampány azonban eredményes volt; 11 százalékkal emelkedett a beiratkozók száma. Januárban az ágazati alapvizsgák bevezetése, a közelmúltban pedig az érettségik állították ismét próbatételek elé az oktatás szereplőit. A TSZC intézményeiben kilencszázan érettségiztek és ezerkétszázan tettek szakmai vizsgát csaknem nyolcvan vizsgabizottság előtt.

A főigazgató kiemelte: fontos a munkáltatókkal való kapcsolattartás, a duális képzések bővítése. Nagy kihívás lesz a minőségbiztosítási rendszer bevezetése, valamint az ágazati vizsgaközpont kialakítása, amely biztosítja majd az azonos tudásalapú képzést. Hozzátette: tanulóik közül tizenhárman értek el kimagasló eredményeket az elmúlt tanévben. A kereskedelmi mellett a tatabányai Bánki Donát-Péch Antal, a komáromi Kultsár István és a Széchenyi István Gazdasági és Informatikai Technikumból kerültek ki a legeredményesebb diákok. S ez utóbbi tanulója Buzás Tamás, aki Magyarország jó tanulója, jó sortolója – 2020 címmel is büszkélkedhet.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő a görög paidagogoszból származó pedagógus szó eredeti jelentését, a gyermekvezető kifejezést boncolgatta. Kiemelte: egy igazi oktató ténylegesen a fiatalok és családjaik egészének nyújt támogatást, segítséget.

Bencsik János miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő az oktatóknak, intézményvezetőknek gratulált az „életrevalóság” tárgyban nyújtott kimagasló teljesítményükért, s hogy intézményeiket a megváltozott helyzetben is gyermekvezetőként irányították. Schmidt Csaba, a TSZC kancellárja is felelevenítette az elmúlt év nehézségeit, a centrumok átalakításával kapcsolatos döntéseket, s szólt a nagyobb beruházásokról, és a tizenegy intézmény összefogásával létrehozandó hosszútávó stratégia kidolgozásának szükségességéről.

A köszöntők után adták át az Év Oktatója elismerő okleveleket. A díjat átvehette Radicsné Békési Ildikó, a Széchenyi István Gazdasági és Informatikai Technikum matematika és informatika oktatója; Szabó Zoltán, a Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskola, valamint Francz András, a Bánki Donát-Péch Antal Technikum szakoktatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában