történelem

2021.06.10. 07:00

Minden tatabányainak tudnia kell, hogy született a város – most könyv foglalja össze

Jóna Imre László hiánypótló, több mint négyszáz oldalas könyvek írt, mely a város születéséig az elődtelepülések életét mutatja be.

S. G.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár Gabi

Példamutató összefogás eredményeként született meg a Fejezetek Tatabánya város elődközségeinek életéből, képviselő-testületi munkájáról a várossá egyesítés előtt (1944–1947) című kötet. Jóna Imre László hiánypótló, több mint négyszáz oldalas művének bemutatójára sokan gyűltek össze a Bányászati és Ipari Skanzenben.

Horn-Schamberger Anett, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntőjében a Tatabányai Helyi Közösség pályázatából megvalósuló nagy­ívű kötet születéséről szólt. Kiemelte, két évvel ezelőtt a Bánhidai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat képviselője kereste fel őket a könyv ötletével, mivel ők már nem nyújthattak be több pályázatot, ugyanakkor látták, hogy Jóna Imre László hatalmas adathalmazzal rendelkezik, és egy korábbi előadása is nagy érdeklődés mellett zajlott. A városrészek nemzetiségei ezért összefogtak, hogy a könyv megszülethessen.

– A generációkat összekötő múlt megismerése fontos a városrészek közösségépítő folyamatainak megújításában, élénkítésében és a helyi hagyományok erősítésében – hangsúlyozta Horn-Schamberger Anett, majd hozzátette: a kötet hiánypótló, hiszen erről az időszakról még nem készült ilyen részletekbe menő feltáró munka.

– Tatabánya városrészei erős nemzetiségi identitástudattal rendelkeznek. Ennek erősítését szolgálja közös múltunk megismerése – tette hozzá. – A városrészekben élő nemzetiségi közösségek és a város lakosságának bányászattal összefüggő betelepítések alapján kialakult sokszínű, soknemzetiségű lakosság közös múltja, koherenciája foglaltatik össze.

Jóna Imre László köszönetét fejezte ki a könyv létrejöttében közreműködőknek és a nemzetiségi önkormányzatoknak. A szerző a levéltári kutatásaiból, dokumentumok alapján rendszerezte az elődtelepülések életét, életüknek főbb meghatározóit a háborús időszaktól önállóságuk megszűnéséig, Tatabánya 1947. évi várossá alakulásáig érinti a közigazgatás több elemét, így az egykori képviselő-testületeket, azok határozataiból több érdekességet is kiemel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában