beruházás

2021.06.10. 17:30

Gyönyörű arcát mutatja Majk – Friss fotók a remeteségből

Három ütemben újul meg a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. gondozásában lévő Majki Kamalduli Remeteség, amelynek befejezése jövőre várható. Galanits Tamás projektvezető az eddig megvalósult fejlesztés főbb paramétereiről, valamint a további elképzelésekről is beszélt portálunknak.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Egy osztálykirándulás kellős közepébe csöppentünk, amikor a kamalduli remeteség körbejárására vállalkoztunk. Mindez azért lehetséges, mert bár építési területnek számít a csendkert, bizonyos részei látogathatóak. Ilyen például a Foresteria – kastély – épülete, melynek rekonstrukciója a felújítás első ütemében – 2015-ben – megvalósult. A 2018 nyarán kezdődő második ütemben a remeteség fennmaradt területén munkálkodnak a szakemberek.

Egyebek mellett teljesen új terek nyílnak meg. A tó partjára, az egykori majorsági épület helyére emeltek egy fogadóközpontot, melyben helyet kap információs pont, ajándékbolt, valamint jegypénztár. Mellette jól megfér egy 200 fő befogadására alkalmas rendezvényközpont, amely az előzetes tervek szerint étteremként funkcionál a jövőben. Mindemellett helyet kapott egy játszótér is, fából készült elemei már elfoglalták helyüket. Ottjártunkkor a játékok övezte virágágyások körül tüsténkedtek a szakemberek, szerintük a hely szakrális jellegéhez jól illeszkedő levendulából és jellegzetes illatából nem lehet elég.

– A felújítás során igyekeztek a régi stílust ötvözni a modern kor sajátosságaival – árulta el Galanits Tamás projektvezető, aki a bejárathoz, az úgynevezett beszélő kapuhoz kísért minket. Megcsodálhattuk a teraszos mértani kert rekonstrukcióját, a pihenőhelyként funkcionáló grottakápolna restaurálását, hét cellaház teljes felújítását, valamint a remeteközösség lelki központját, a templomtornyot is. A felújítás során feltárt kriptában filmvetítésre készülnek, a tervek szerint festett koporsók motívumai tűnnek majd fel, a barokk lelkiség mulandósággal kapcsolatos gondolatait idézve.

Úgy tudjuk, a kézműves és múzeumpedagógiai foglalkoztatónak berendezett cellaházak a korabeli tevékenységekről árulkodnak: a szappanfőzésről, a lúdtollal írásról, de a rózsafüzér-készítésről is. Tervek szerint a virtuális valóságra épített alkalmazás és a kolostor interaktív térképe is vár a cellaházakban, aki kedvet érez hozzá kipróbálhatja a gyógyfőzet-keverő játékokat.

További részleteket a 24 Óra június 11-i számában olvashatnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában