Azaum

2021.06.25. 07:00

Villával gazdagodott az almásfüzitői római tábor

Hivatalosan is átadták szerdán a megújult római tábort Almásfüzitőn. Azaum az év szinte minden napján várja a turistákat, iskolai csoportokat, hogy a modern technika segítségével megmutathassák a múlt emlékeit.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Látogatóbarát, élményelemekben gazdag villával gazdagodott Azaum. Kiállító- és bemutatótermek, foglalkoztatók, interaktív kiállítás, eszközbemutató várja az érdeklődőket a szerdán átadott létesítményben. Kipróbálható korhű fegyverekkel, ruhákkal is várják az idelátogatókat, hogy bemutathassák az ókori rómaiak életmódját. A házigazdák nevében Beró László polgármester az átadón arról beszélt, ez a nap mától ünnepnap lehet a település életében, hiszen egy megvalósult álmot mutathatnak be.

A település vezetője hozzátette, amikor bezárt a timföldgyár, ki kellett találni, milyen irányba tartson a település jövője, milyen hagyományra tudnak építeni. A római tábornak köszönhetően már korábban is sokan megismerték Almásfüzitőt. A virág- és tűzünnepre, a szőlő- és borünnepre nem csupán a környékről, hanem Miskolcról, Budapestről is érkeznek visszatérő vendégek.

– A fedett villának köszönhetően szinte az év egészében nyitva lehetünk – hangoztatta a polgármester, majd hozzátette: – Kollégáim pedig garanciák a minőségi, kiváló programokra. Külön köszönöm Bekéné Magyar Melinda munkáját, akinek kitartása nélkül ez a fejlesztés nem jöhetett volna létre. Azaumban találkozik a múlt, a jelen és a jövő. Pedagógusként tudom, a gyerekeket azzal lehet megfogni egy kiállításon, ha valamit kézzel is megérinthetnek, ez itt adott. Emellett olyan virtuális világba kerülnek, ami elvarázsolja majd őket.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke azt mondta, bízik abban, hogy egymásra talál Azaum és Almásfüzitő, és az itt élők magukénak érzik majd a látványosságot. Hozzátette, az Eurovelo bicikliút is megépül majd, így a kerékpáros turisták számára is elérhető lesz Azaum.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő kitért arra, kormányzati többlettámogatás is kellett ahhoz, hogy elkészülhessen a beruházás, hiszen az évek során felmentek az építőipari árak. Arról beszélt, megyénkben sok egyedülálló látványosság van, példaként a komáromi erődöket, a majki remeteséget is megemlítette Azaum mellett. Úgy vélte, jól felépített népszerűsítéssel el tudják majd érni, hogy a megye értékeit egyre több turista fedezze fel, valamint a helyi iskolások számára is kirándulási lehetőséget nyújtanak. A sajtótájékoztató után szalagátvágással nyitották meg a villát, majd Bekéné Magyar Melinda vezetésével az épület belsejét is fel lehetett fedezni. Mint megtudtuk, hamarosan már táborokba várják oda a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában