szemléletformálás

2021.05.28. 07:00

Őszintén beszélgettek a mozgássérültekkel Kesztölcön

Elindult a Kapocs Komplex Mintaprogram, melynek ünnepélyes megnyitóját csütörtökön tartották a kesztölci művelődési házban.

Walczer Patrik:

A fiatalok őszintén beszélgethettek a tolókocsisokkal

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A program nyitányaként Farkas Krisztina, Kesztölc polgármestere, Ruttkay Réka, a Civilút Alapítvány kuratóriumi elnöke és Vízvári Csilla, az IRMÁK Nonprofit Kft. ügyvezetője együttműködési aláírást írt alá. Ezt követően a helyi iskolások részt vehettek az országos mintaprogram első szemléletformáló előadásán, melyen a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesületének tapasztalati szakértőivel beszélgethettek.

Farkas Krisztina a helyszínen elmondta, hogy megépültek Kesztölcön azok a bentlakásos lakóotthonok, melyben negyvennégy értelmi fogyatékossággal élő honfitársunk kezdheti meg életének újabb szakaszát. Ismertette, hogy a helyi esélyegyenlőségi programjukban kiemelten fontos területnek számít a fogyatékossággal élők társadalmi integrációja, ezért a településen hamarosan közösségi kommunikációs kampány is elindul a Kapocs Komplex Mintaprogram részeként.

A fiatalok őszintén beszélgethettek a tolószékesekkel
Fotó: W. P. / 24 Óra

Ruttkay Rékától megtudtuk, hogy a mintaprogramban összekötik a társadalom szereplőit, erősítik a közösségi integrációt. Fontos számukra a fogyatékossággal élők támogatása és azon dolgoznak, hogy elősegíthessék az elfogadásukat. Együttműködéseik révén pedig minél több helyre eljuthatnak a már létező jó szakmai gyakorlatok és kezdeményezések.

Az összejövetelen szó volt az úgynevezett Kapocs Kártyáról is, ami szintén a program része, és melyet a fogyatékossággal, nehezítettséggel élő gyermeket nevelő családok számára biztosít az alapítvány.

Lakhatás

Vízvári Csilla, az IRMÁK Nonprofit Kft. ügyvezetője felidézte, hogy néhány évvel ezelőtt az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében lehetőségük nyílt arra, hogy a csobánkai Kraxner Alajos Speciális Foglalkoztató Otthonból támogatott lakhatással kiköltöztessék az ott élőket. Kesztölcön negyvennégy értelmi fogyatékossággal élő személy lakik majd, vélhetően hónapokon belül elfoglalhatják a számukra épített komfortos családi házakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában