időjárás

2021.05.05. 16:56

Nagy veszélyre figyelmeztet a meteorológia: kiadták a másodfokú riasztást

A meteorológiai szolgálat másodfokú, narancassárga riasztást adott ki Komárom-Esztergom megyébe a széllökések miatt.

Kemma.hu

A meteorológiai szolgálat másodfokú, narancassárga riasztást adott ki Komárom-Esztergom megyébe a széllökések miatt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A meteorológiai szolgálat első- és másodfokú riasztásokat és figyelmeztetéseket adott ki szűkebb hazánk területére. Elsőfokút a zivatarok miatt, amelyeket villámlás és jégeső kísérhet, másodfokút pedig azért, mert a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát.

Mint előrejelzésükben írják, a fölénk érkező hidegfront környezetében az északnyugatira forduló szelet várhatóan sokfelé kísérik viharos (jellemzően 60-80 kilométer/óra közötti), kiemelten az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében és a középső országrészben akár erősen viharos (általában 70-90, helyenként akár 90 kilométer/órát meghaladó) szélrohamok, melyekhez porvihar is társulhat. Az esti, késő esti órákra a front átvonul az országon, mögötte mindenütt gyorsan csillapodik majd a légmozgás.

A szél miatt másodfokú riasztást adott ki a meteorológia (Fotó: met.hu)

A hidegfront a nyugati országrészen már megmutatta az erejét. Mosonmagyaróvárnál például porvihart videózott az Időkép olvasója, de letörött faágak is jelzik a szélvihar erejét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában