több mint munka

2021.05.13. 11:35

Érdekel, mit olvasnak a mentősök? A bábolnai állomás vezetője elárulta!

Kálóczi Tamás, a bábolnai mentőállomás vezetője volt a szerdai Könyvtári beszélgetések sorozat vendége. A fiatal szakember a könyvtár vezetőjének, Hajnal Dórának beszélt a koronavírus okozta nehézségekről, hivatásáról és még könyvet is ajánlott a bábolnaiaknak.

Körtvélyfáy Dina

Hajnal Dóra és Kálóczi Tamás beszélgettek a bábolnai könyvtárban. A mentőállomás vezetője a koronavírus okozta nehézségekről is szólt

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Kálóczi Tamás 2016-ban döntött úgy, hogy mentőként szeretne dolgozni. Ekkor érezte úgy, szeretne valami olyan dologgal foglalkozni, amelynek köszönhetően másoknak hasznára válhat.

– Lehet, hogy elcsépeltnek hangzik, de számomra ez nem munka, hanem hivatás – mondta Kálóczi Tamás. – Itt úgy érzem, van értelme annak, amit csinálok. Bár a tényleges életmentés ritka, de ha valakinek tíz perccel rövidebb ideig fáj a törött combcsontja a segítségünknek köszönhetően, már az is nagy dolog. A pályámon az vezet, hogy tudok segíteni az embereknek.

Hajnal Dóra és Kálóczi Tamás beszélgettek a bábolnai könyvtárban. A mentőállomás vezetője a koronavírus okozta nehézségekről is szólt
Fotó: Körtvélyfáy Dina / 24 Óra

A bábolnai mentőállomáson jelenleg kilencen dolgoznak. A teljes állomány kilencven százalékának van egészségügyi végzettsége, a gépkocsivezetőknek is, ami országosan is ritkaságszámba megy. Kálóczi Tamás hangsúlyozta, nem csupán szakmailag, hanem emberileg is elégedett az állománnyal. Emellett a technikai felszereltségük is kiváló, a mentőállomás épülete is tökéletes állapotban van, minden rendelkezésükre áll, amire csak szükségük van.

Legtöbb esetben a közeli városokba, falvakba riasztják őket, Ácsra, Bábolnára, Tárkányba, Nagyigmándra, Kisigmándra, adott esetben Banára, Komáromba is mennek, kocsihiány esetén előfordul, hogy Kisbérre és a Bakonyaljára is menniük kell.

A koronavírus rájuk is nagy terheket rótt, megváltoztak a mindennapjaik. A védőfelszerelésben való munka rutinná vált. A feladatszám is jelentősen sokszorozódott, főleg a harmadik hullám idején. Az ellátással kapcsolatos eljárásrendek is folyamatosan változtak az elmúlt egy évben.

Kálóczi Tamás hangoztatta, az utánpótlás kérdése is fontos számukra, így akinek szimpatikus ez a hivatás, az bizalommal lépjen kapcsolatba a mentőkkel. Elmondta, az elődje nagyon szépen végezte a munkáját, így az a célja, hogy ebben a már megkezdett pályán tarthassa a mentőállomást.

Kálóczi Tamás november óta vezeti a bábolnai mentőállomást, Haris Róbertet váltotta. Tamás nős, egy kislány édesapja. Családjával együtt Tárkányban élnek. Eleinte a családja gyakran aggódott érte, de azóta már tudják, milyen jó képességű gépkocsivezetőkkel dolgoznak, valamint azt, hogy mennyire vigyáznak magukra.

Kedvencek

Kálóczi Tamás három kedvenc könyvét is elhozta a beszélgetésre. Ottlik Géza Iskola a határon című regénye még egy középiskolai olvasmányélménye volt, de mély nyomot hagyott benne.

– Azért szeretem ezt a könyvet, mert érdekesen mutatja meg az embernek azt, hogyan lehet az életet jól élni, a nehézségeket fegyelmezetten viselni – mondta a vendég.

A szakmabelieknek ajánlotta a dr. Kádár Balázs szerkesztette Intenzív transzport című könyvet. Legutóbb pedig a híres színész, Matthew McConaughey Zöldlámpa elnevezésű, önéletrajzi kötete ragadta meg a tetszését.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában