védekezés

2021.05.06. 17:44

Ezt az ipari parkot már biztos nem viszi el a dunai ár (videó)

A polgármesteri hivatalban tartották meg az „Esztergomi kistérség hosszú távú árvízi biztonsága és ármentesítése érdekében szükséges árvízvédelmi fejlesztések kivitelezése” című projekt záróeseményét.

W. P.

Forrás: Facebook/ÉDUVÍZIG

Mihelik Magdolna polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd felidézte, hogy 2013. június 5-én a 10-es út nyergesújfalui szakaszát is elérte az ár, emellett a Bajóti-patak visszaduzzadása miatt a központban és az Eterniti városrészen is nagy küzdelmet folytattak a folyóval.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, valamint Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója is reményét fejezte ki, hogy az esztergomi gátrendszer megépülésével teljessé válhat a Duna menti árvízvédelem. Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) igazgatója elmondta, hogy az állami támogatásból megvalósult beruházás keretében mintegy egy kilométer hosszan épült árvízvédelmi védvonal, a Sándor-patakon pedig zsilip és tározótér is létesült. a létesítmények vagyonkezelését, fenntartását és üzemeltetését az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) látja majd el.

Mihelik Magdolna, Völner Pál, Láng István és Németh József a tájékozatón (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

Az ÉDUVÍZIG tájékoztatása szerint a megépült töltés nyugati végében, a Sándor-patak keresztezésében kettős elzárású zsilipműtárgy és szivattyúállás létesült a kapcsolódó mozgató berendezésekkel és gépészeti szerelvényekkel. A Sándor-patakon mindegy 30 ezer köbméter befogadó kapacitású tározótér jött létre, a patakon érkező, gyors lefolyású árhullámok kezelésére. A projekt keretében beszereztek egy ASG500-as szivattyút, mely a tározótérben összegyűlő vizek átemelésére fog szolgálni. A vízügy videót is közölt az építéssel kapcsolatban.

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR0FQKgcgsctFVrLtb0Oc29VKiv3czsaTx3spUNCpsp2K1e4wm2IDnYm6nY&v=hYzqBcdPEnI&feature=youtu.be

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában