stressz

2021.04.04. 17:08

Tatabányai gyógyszerész: a szorongásoldók elterjedtebbek a járvány alatt

A koronavírus-járvány miatti bezártság tartós stresszhez, szorongáshoz vezethet. Nem csoda, hogy tíz százalékkal több feszültségoldó szer fogyott tavaly, míg hangulatjavító antidepresszánsok esetében 4 százalékkal többet vett a lakosság. Meglepő módon a tatabányai patikák nem erősítették meg az országos adatot.

Szász Dalma Kitti

Forrás: Shutterstock

A járványnak és az azzal járó elzártságnak szé­les körű és hosszan tartó negatív pszichés hatásai lehetnek, amelyeket már egyre többen tapasztalhatnak magukon és környezetükön is egyaránt. Zacher Gábor toxikológus beszélt arról nemrég, hogy könnyen előfordulhat: a pandémia lecsengését követően is növekszik a szorongással, depresszióval küzdő személyek és a pszichiátriai betegek száma. Ugyanis a koronavírus mély nyomokat hagyhat az emberekben. Mint mondják, a tartós stressz és szorongás mellett, egyéb függőségek is kialakulhatnak, amelyek végül dep­resszióhoz vezethetnek.

A feszültségoldó szerek piaca tíz százalékkal nőtt tavaly, míg egy másik gyógyszercsoport, a hangulatjavító antidep­resszánsok esetében négyszázalékos emelkedés volt tapasztalható az országos adatok szerint. Megkérdeztük a megyeszékhely patikáit, hogy kiderítsük, mekkora itt a kereslet az említett gyógyszerekre.

A Levendula Gyógyszertár egyik gyógyszerésze elmondta: a hangulatjavító antidep­resszánsok és a feszültségoldó szerek eladása náluk nem nőtt meg jelentősen. Hozzátette, tavaly nyáron kevesebb fogyott az említett szerekből, ami a nyári szabadságoknak tulajdonítható be, hiszen ezek a gyógyszerek vénykötelesek, viszont augusztustól napjainkig egyenletes fogyás figyelhető meg.

Mint kiderült, a vásárlók körében az olyan tabletták elterjedtebbek, melyek hatóanyaga szorongásoldó, nyugtató-altató, izomlazító és görcs­gátló hatással rendelkezik. Azért, hogy pontosabb körképet alkothassunk, további hat gyógyszertárat is megkerestünk Tatabánya különböző városrészein. Kíváncsiak voltunk, hogy más patikákban vajon nőtt-e azon vevők száma, akik szorongással, hangulatzavarral, esetleg depresszióval küzdenek. Talán az is jelzésértékű, hogy a kérdéseinkre az említett patikán kívül sehol nem kaptunk választ...

Gondot okoz az internetfüggősség is

A szorongás és a depresszió mellett egyre nagyobb veszélyt jelent minden korosztály számára az internetfüggőség. Főleg most, amikor teljesen megváltozott az életvitelünk, ezzel párhuzamosan a szokásaink is. Noha ezt a jelenséget a világjárvány kitörése előtt is sokan tapasztalhatták magukon és környezetükön is egyaránt. A helyzetet azonban súlyosbítja az egy éve tartó pandémia, hiszen az oktatásban és a munkavégzésben is egyre nagyobb teret hódít az internethasználat. A problémát csak fokozza, hogy a jelen generáció ebben kényszerül felnőni, vagy ebbe születik bele. Ha nem is tudatosan, de az elmúlt években teljesen megváltoztak az információszerzési és a kommunikációs szokásaink. A társadalmi probléma, amely az emberiség nagy részét érinti: a világháló, az okoskészülékek, valamint a közösségi média, ami rövid időn belül hosszú időre beszippanthatja az embert. Ez a fajta információéhség és az internethez kötött létezés, akár komoly függőségeket is kiválthat kortól és nemtől függetlenül bárkiből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában