dr. kanász gábor

2021.04.08. 13:33

A tatabányai kórházigazgató elárulta, hogyan alakítják át a megye egészségügyét

Az orvoshiányról, a megyei kórház átalakításáról, és a megyei egészségügyi ellátás egységesítéséről is beszélt Dr. Kanász Gábor, a Szent Borbála Kórház igazgatója és Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő a Forrás Rádióban. A velük készített interjúból szemezgettünk. 

Goletz-Deák Viktória

A tatabányai kórházigazgató elárulta, hogyan alakítják át a megye egészségügyét

Forrás: Beküldött

Dr. Kanász Gábor januártól vezeti a tatabányai Szent Borbála Kórházat. A 24 Óra és a Kemma.hu többször is megpróbált interjút készíteni az esztergomi Vaszary Kolos Kórház főigazgatói székéből érkezett főorvossal, de vélhetően a járványhelyzet miatt megnövekedett teendői miatt eddig nem kaptunk választ kérdéseinkre. Nemrég azonban Dr. Kanász Gábor megszólalt a nyilvánosság előtt és Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselővel a Forrás Rádió vendégeként beszélt a megyei egészségügyi ellátást érintő tervekről.

Szeretettel várják vissza a távozókat

Az interjúban a főigazgató többek között arról is beszélt, hogy Tatabányán hányan nem írták alá az új munkaszerződésüket.

– Minden kórházat sújtott az átszervezés, az új szolgálati jogviszonyba való áttérés – mondta Dr. Kanász Gábor. – Országosan 96 százalék a szerződést aláírók aránya, ami nagyon magas érték. Tatabánya, Esztergom és a társult intézményekben is működött ez az arány. Természetesen addig sem voltunk túl sokan. Akik elmentek, azok mind egy pótolandó rést képeznek. Egyik elmenő kollégánk sem okozott örömöt döntésével. És sokan elmentek. Csak azt tudom mondani, hogy nagy szeretettel várjuk őket vissza, ha kipihenték magukat és új erőt merítettek. Mindenki munkájára szükség van – szögezte le főigazgató. Kiemelte, hogy a járványhelyzet miatt sokan kerültek lelkileg rossz állapotba. Az állandó nyomás, a rengeteg beteg elvesztése sok egészségügyi dolgozót késztet arra, hogy feladja. A kórház vezetője biztos benne, hogy az elkövetkező hónapokban közülük is sokan fognak visszatérni.

– Most természetesen újraépítés van, megvan a lehetőség arra, hogy felvegyünk kollégákat. Ez egy hosszabb folyamat lesz – kért türelmet a kórház vezetője, aki szerint több kérdést is körbe kell járni az egészségügyi jogviszony átszervezése kapcsán.

Mindenki meg akart szabadulni a hálapénztől

– Az egyik legfontosabb, hogy kellett-e ez az egész átalakítás? Elégedettek voltunk-e a korábbi rendszerrel? Elégedettek voltunk-e a fizetésekkel, tetszett-e bárkinek a paraszolvencia? Utóbbi olyan mértékben rombolja az orvos-beteg kapcsolatot, hogy ettől megszabadulni mindenki vágya volt. Ezek az orvosbérre vonatkozó átalakítási intézkedések valójában egy biztonságos jogviszonyt adnak, amiben helyére kerültek a bérek – szögezte le Dr. Kanász Gábor, aki példának a rezidensek fizetését hozta fel.

Mint elmondta: egyre nagyobb teher hárul rájuk, amit eddig méltatlanul alacsony bérérért, ügyeleti díjért végezték. És ez most megváltozott. Talán ez majd az országban tartja az egyetemen végzett orvostanhallgatókat.

Egységes rendszer a betegekért

Az új főigazgató arról is beszélt, hogy miért ő került a megyei kórház élére, és milyen feladatok várnak rá.

– Én nem pályázattal kerültem ide, hanem felkéréssel. Az Országos Kórházi Főigazgatóság szeretne egy egységes megyei egészségügyi programot végrehajtani. Ennek a megszervezésében, lebonyolításában lenne szerepem. A program célja, hogy ne külön kórházakról beszéljünk a megyében, hanem egy egységes kórházi szerkezetből induljunk ki. Szeretnék harmonizálni az intézmények működését, a párhuzamos szolgáltatások esetleges kivételével, összefűzésével. Azt szeretnék, hogy egy megyén belül összességében minden ellátást megkaphassanak a betegek, minél magasabb szinten – magyarázta a főigazgató. Példaként a tatabányai és a tatai, illetve az esztergomi és a dorogi egészségügyi intézmények korábbi összevonását hozta fel. Elmondta, hogy ezek elsősorban gazdasági, szervezési együttműködések. De része az is, hogy ha valahol valami hiányzik, akkor az egy másik helyen minden nehézség nélkül megvalósítható legyen.

– Mi egy kicsi megye vagyunk, de mégis teljesen ketté vagyunk szakadva. Mind az esztergomi, mind a tatabányai kórház kiválóan működött, de az együttműködés nagy mértékben korlátozott volt. Esztergom zömében a fővárosba küldte a betegeit, Tatabánya pedig a megye a kétharmadában nyújtott ellátást. De be kell látnunk, hogy Esztergom is jobban jár a tatabányai áthelyezési lehetőséggel. A két kórház sokkal szorosabb együttműködése során a betegek által választható betegutak jóval egyszerűbbé válnak. Ezt az átszervezést már el is kezdtük – árulta el a megyei kórház vezetője.

Amiben profik, azt erősíteni kell

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy eddig is voltak átjárások az intézmények között. Hiszen sok betegnek van „kedvenc” orvosa, akihez inkább elmegy a másik intézménybe. Így ez a változás csak ezt teszi majd még könnyebbé.

– Azokhoz a jó és jól kialakított ellátásokhoz, amik a vidéki kórházakban vannak, csak abban a mértékben szükséges és kell hozzányúlni, ami hozzáad a rendszer eredményességéhez. Amiben pedig profi valamelyik vidéki ellátóhelyünk, azt meg kell erősíteni – szögezte le a képviselő, aki szerint ezzel megvalósítható, hogy akár a falvakban élők is az otthonukhoz közeli, magas színvonalú és megbízható ellátást kapjanak.

A beszélgetés itt meghallgatható:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában