élménytár

2021.04.23. 13:21

A híres tatai kerámia titkát is megismerhetik a látogatók a megújuló Kőfaragó-házban

A végéhez közeledik a tatai Kőfaragó-ház felújítása. A tervek szerint a műemléki épület felső szintjén a Kuny Domokos Múzeum rendez be kiállítóteret, mely a fazekasság és a tatai kerámiák tematikájára épül majd. A város közösségi oldalán Nagy Dorina múzeumpedagógus és Schmidtmayer-Busa Mónika néprajzos muzeológus árult el részleteket.

Goletz-Deák Viktória

Hamarosan befejeződik az 1790-ben épült tatai Kőfaragó-ház felújítása. A tervek szerint kiállítóteret rendeznek majd be az épület felső szintjén

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

A Kőfaragó-ház padlásterét veheti majd birtokba a megyei múzeum. A tervek szerint a fazekasság jegyében egy kiállítást és egy élményteret hoznak majd létre. Tata ugyanis egykor a második legnagyobb dunántúli fazekasközpont volt az országban Csákvár után.

– A fazekasság eltűnő mesterség – magyarázta Nagy Dorina múzeumpedagógus. – A tömeggyártás és az egyre olcsóbban előállítható termékek miatt egyre kevesebben vásárolják a kézműves kerámiákat. Úgy gondoljuk, egy adott dolog akkor válik nagyon értékessé, ha belelátunk, hogyan is készül, mennyire fáradtságos munka árán születik meg egy-egy apró darab is. Az élménytér ezt fogja bemutatni. Az agyag földből való kitermelésén át, a korongozáson keresztül a mintázásig és a kiégetésig.

Hozzátette, a látogatóknak lehetősége lesz ezeket a munkafolyamatokat kipróbálni.

Hamarosan befejeződik az 1790-ben épült tatai Kőfaragó-ház felújítása. A tervek szerint kiállítóteret rendeznek majd be az épület felső szintjén (Fotó: Z. I. / 24 Óra)

Schmidtmayer-Busa Mónika néprajzos muzeológus arról beszélt, hogy az élménytér egy kiállítótérben folytatódik majd.

– A kiállítótérben a látogatók szélesebb körben és alaposabban meg tudják ismerni a tatai kerámiát, ami országosan is egyedülálló jelentőségű – árulta el a terveket a szakértő. – Az ország több pontjára szállították és napjainkban is számos darabja fennmaradt. Ez a kerámiatípus egészen a középkortól kezdve a 18–19. századig követi végig a kerámiakészítés folyamatát.

A muzeológus hangsúlyozta, a tárlat egyik fő célja, hogy az ide látogatók azt az üzenetet is magukkal vihessék, hogy ezek az egyre ritkábban használt kézműves tárgyak a múltban a hétköznapok részei voltak, valamennyi fontos munkafolyamatnak, háztartásban végzett teendőknek részei voltak.

– Ebben a kiállítótérben állítanak emléket a éve elhunyt dr. Körmendi Géza helyi néprajzkutató, volt gimnáziumi igazgatónak is – tette hozzá Schmidtmayer-Busa Mónika. – Az ő munkássága nélkül nem lehetnénk birtokában annak a sok ismeretanyagnak, amit a tatai kerámiákról tudunk.

Támogatás

A Kőfaragó-ház 1790-ben épült, a Fazekas utca 62. szám alatt található, a Kálvária-domb, az azon álló Fellner Jakab-kilátó és a Víztorony közvetlen szomszédságában. Az épületben egykor az Esterházyak kőfaragói laktak, azonban a 2000-es évekre állapota nagyon leromlott. 2018-ban kisebb helyen beomlott az épület tetőszerkezete, födémszerkezete és falazata az oldalhomlokzaton. A Kőfaragó-ház jellegzetessége a tardosi vörös mészkőből készült lábazat, ablakkeretek és kőpárkányok. A város az épület felújítására vissza nem térítendő TOP-os támogatást kapott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában