Bajót

2024.05.26. 11:47

400 milliós záportározóval védik meg otthonaikat a villámárvizektől

Mostantól jöhet villámárvíz, a település védettséget élvez a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékkal szemben. Átadták a bajóti záportározót, mellyel megelőzhetik az esetleges jövőbeli problémákat.

Walczer Patrik

Az ünnepségen Tóth Zoltán polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd felidézte, hogy 2010-ben egy lassú árvíz vonult le a Bajóti-patakon, 2020-ban pedig a vízfolyás többször is elöntötte a falut. A négy évvel ezelőtti villámárvizek hatalmas károkat okoztak. Ezt követően egyeztetéseket folytatott a hatóságokkal és tervezőirodákkal, akik azon az állásponton voltak, hogy megfelelő védművet kell kialakítani a patakon.

Mostantól jöhet villámárvíz, a település védettséget élvez a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékkal szemben. Átadták a bajóti záportározót, mellyel megelőzhetik az esetleges jövőbeli problémákat.
Dr. Kancz Csaba, Popovics György, Erős Gábor és Tóth Zoltán szalagátvágással adták át a bajóti záportározót
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

Bár voltak nehézségek – például több száz tulajdonossal kellett megegyezniük a beruházás által érintett földterületek miatt –, az önkormányzati dolgozók, a projektmenedzsment és a kivitelezést végző Vértes-Út Kft. szakemberei is azon dolgoztak, hogy a fejlesztés mihamarabb megvalósulhasson. A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében valósult meg, a projekt teljes összköltsége 400 millió forint volt. Tóth Zoltán emléklapokkal köszönte meg mindazok segítségét, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek a projekt megvalósításában.

Kitartó munkával készült el a bajóti záportározó

Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője köszönetet mondott a bajótiaknak, hogy türelemmel, lelkesedéssel várták a beruházást. Méltatta a helyi roma önkormányzatot is, ugyanis a villámárvizekkor azonnal segítséget nyújtottak, de úgy véli, hogy a legnagyobb elismerés a polgármesteri hivatal dolgozóinak és Tóth Zoltánnak jár.

Dr. Kancz Csaba vármegyei főispán is gratulált, hogy az önkormányzat leküzdötte az akadályokat. Leküzdötte. Mivel a klímaváltozás nyomán várható időjárási szélsőségekre, így a hirtelen jelentkező villámárvizekre fel kell készülnünk, így fontosnak tartja, hogy elkészült a záportározó.

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke kiemelte: a TOP-ban mindig arra törekedtek, hogy olyan beruházásokat valósítsanak meg, melyekre a településeken ténylegesen szükség van. Ugyanígy volt ez Bajót esetében is: az önkormányzattal sikeresen együttműködtek az előző pályázati ciklusban is, a fejlesztési lista élén a záportározó kialakítása állt. Köszönetet mondott dr. Kancz Csabának, hogy segítséget nyújtott a szükséges engedélyek mihamarabbi beszerzésében.

A beszédek után Vitális Gábor atya megáldotta a záportározót, majd dr. Kancz Csaba, Popovics György, Erős Gábor és Tóth Zoltán átvágták a szalagot. Az ünnepségen közreműködött a bajóti Harmónia Kamarakórus.

A 2020-as áradás képei:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában