járvány

2021.04.29. 06:53

Bemehetek majd a mosdóba védettségi kártya nélkül? Itt a válasz az éttermektől!

Összeszedtük, jelenleg milyen szabályok vonatkoznak a toaletthasználatra a vendéglátóhelyeken és a benzinkutakon a védett, illetve az igazolvánnyal nem rendelkező vendégek esetében.

Kemma.hu

Egy órán belül elfogták a rendőrök azt a 28 éves ukrán férfit, aki egy nyergesújfalui presszó mosdójában mutogatta magát.

Forrás: Shutterstock

Miután a hazai beoltottak száma elérte a 3,5 milliót, április 24-én, szombaton kinyithattak a vendéglátóegységek kerthelyiségei, illetve teraszai. Várhatóan pár napon belül ez a szám átlépi a 4 milliót, ami azt jelenti, hogy tovább enyhülnek a járványügyi előírások, és az éttermek, cukrászdák, bárok már bent is fogadhatják azokat a vendégeket, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ennek kapcsán felmerült egy kérdés, hogy a mosdóhasználatra vonatkozó szabályok tekintetében lesz-e különbség a két típusú vendég között. Több tatai vendéglátóhelyet is felkerestünk, ahol arról is meséltek, milyen tapasztalataik voltak a terasznyitással kapcsolatban.

Először a Bacon Burger étteremben jártunk, ahol Csicsai Csaba tulajdonos elmondta, hogy a mosdóhasználatot illetően a közlönyben megjelentek szerint járnak el, azaz a kint fogyasztó vendégek kötelesek maszkot húzni, ha belépnek a belső térbe, így ebben az esetben is. A belső térben helyet foglalóknak is maszkot kell majd húzni, ha a mosdóba mennek.

Csicsai Csaba mint mesélte, a járvány kezdete óta folyamatosan olvassa a Magyar Közlönyt, hogy maximálisan megfeleljen az aktuális előírásoknak. Ennek mérten az étterem előtt és a mosdóban is kézfertőtlenítő fogadott minket, és mindenki viselte a maszkot is.

Megtudtuk azt is, hogy a nyitás napján óriási volt az érdeklődés, megtelt a terasz vendégekkel, a telefon pedig azóta is folyamatosan csöng az asztalfoglalások miatt. Mint írtunk róla, ez a nagy létszám szombaton megyeszerte jellemző volt, nemcsak Tatán, de Tatabányán és Esztergomban is rengetegen kihasználták a lehetőséget, sőt a királyvárosban szinte fesztiválhangulat uralkodott az utcán az este folyamán.

Vikorné Gyöngyösi Orsolya, aki férjével, Vikor Attillával közösen vezeti a nevükkel fémjelzett cukrászdát, elmondta, hogy őket is sokan keresték fel a hétvégén egy kis finomságra, kávéra vágyva. Ottjártunkkor is többen érkeztek, akik követve a kiírásokat először a pultnál rendelhettek, majd a kerthelyiségben fogyaszthatták el az ételt, végül a használt tányért és evőeszközt egy arra kijelölt asztalra tehették a benti térben. Ez a rendszer nagyon gördülékenynek bizonyult.

A cukrászdában is a fent ismertetett szabály van érvényben, miszerint kint, étkezés közben nem kell a maszk, bent viszont minden esetben, így a tolalettre menet is kötelező. A tulajdonosok úgy határoztak, hogy még egy darabig a lehetőség ellenére sem fogják megnyitni a belső helyiséget, így csak kinti fogyasztókra rendezkednek be. Viszont a mosdót nem fogyasztó vendégek is használhatják majd, természetesen maszkban és ellenérték fejében.

Mint Vikorné Gyöngyösi Orsolya elmondta, őket a koronavírus-járvány miatti szabályozásokról folyamatosan tájékoztatta a Magyar Cukrász Iparosok Országos Testülete, így mindig első kézből, jogászok által feldoglozva és értelmezve értesültek az aktuális rendlekezésekről. Jelenleg például arról, hogy a legfrissebb döntés értelmében a védett dolgozók saját döntésük szerint mentesülhetnek a maszkviselés alól. Ez csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező alkalmazottakra érvényes, akik természetesen továbbra is hordhatják a maszkot, ebbe pedig a vezetőség nem szólhat bele – magyarázta a tulajdonos.

Védett és védettség nélküli családtagok

Az említett tulajokat és üzletvezetőket arról is kérdeztük, mit tanácsolnak azoknak a kisgyermekes családoknak, ahol csak az egyik szülő rendelkezik védettségi igazolvánnyal. Ugyanis a szabályozás a vendéglátóhelyeken is úgy szól, hogy bár a gyerekeknek nem, a kísérő felnőttnek igazolnia kell a védettségét. Így ha az egyik szülő vagy rokon nem rendelkezik igazolvánnyal, akkor nem tartózkodhat a belső térben fogyasztó vendégként, ez alól az sem mentesít, ha családtagokról van szó. Kivétel ez alól a mosdóhasználat, oda maszkban bekísérheti a gyermeket, de kiszolgálni csak kültéren, a teraszon vagy a kerthelyiségben tudják. Emiatt a megkérdezettek egyöntetűen úgy látták, hogy ilyen helyzetben az egyetlen lehetőség a közös étkezésre a kinti asztalfoglalás.

Varga Vivien, a Platán étterem üzletvezetője is komoly felkészültségről számolt be mind a terasznyitás, mind a közelgő nagyobb nyitás kapcsán. Az étteremben eddig is kihelyezett fertőtlenítőszerrel, sőt orvosi maszkokkal várták azokat a vendégeket, akiknél nem volt vagy valamilyen okból nem tudták viselni a sajátjukat, a belső rész megnyitása után pedig külön ember feladata lesz a védettségi igazolvány ellenőrzése, ami a közlönyben megjelentek szerint a vendéglátóhelyek felelőssége.

Az üzletvezető jó hírekről számolt be a hétvégével kapcsolatban, elmondása alapján a vendégek nagyon megértőek és türelmesek voltak, jól fogadták az úgynevezett terasz edition elnevezésű szűkített étlapot, ezért bízik benne, hogy ez a magatartás lesz jellemző a jövőben is. Arra is sikerült megoldást találniuk, hogy a május 1-én megnyíló fagylaltpult kínálatát is szabadon élvezhessék a vásárlók: kihelyezett könyöklőkkel és egy-két asztallal várják a fagylaltozni vágyókat, hiszen a közterületeken továbbra is kötelező a maszk viselése, ami alól nem mentesít semmilyen étel vagy ital, így a jeges finomság fogyasztása sem.

A Platánban a mosdóhasználatra szintén a leírtak vonatkoznak: mindenki csak maszkban léphet be a mellékhelyiségbe. A kézfertőtlenítőt pedig mindenkinek kötelező használni, amikor belép az épületbe, amire az igazolványokért felelős kolléga fog figyelni, és adott esetben emlékeztetni erre a belépőket. Mivel a közelben van nyilvános illemhely, így a mosdót elsősorban a fogyasztó vendégek számára tartják fent, hiszen mint Varga Vivien is hangsúlyoztra, a dolgozóknak ügyelniük kell arra is, hogy a belső térben csak a meghatározott számú ember tartózkodjon.

Toaletthasználat a benzinkutakon

Az illemhelyhasználat kapcsán felmerült a benzinkutak mellékhelyiségeinek használata is, így megkerestük a MOL-t, akik kérésünkre az alábbi tájékoztatást adták: „Töltőállomásainkon a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályok betartását kérjük vásárlóinktól, így például a maszkviselést, a 1,5 méteres távolságtartást, valamint üzleteinkben is csak meghatározott számú vásárló tartózkodhat egyidejűleg, ezt a bejárat előtt jelezzük. Mosdóinkat minden vásárlónk használhatja a járványügyi szabályok betartása mellett.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában