sokszervi gyulladás

2021.04.09. 11:30

A Covidnál is rosszabb – időzített bombára figyelmeztet az esztergomi gyermekorvos

Bár a gyerekeken a legtöbb esetben tünetmentesen „szalad át” a Covid, mégis van olyan eset, amikor erősebb tüneteket produkál. Dr. Bense Tamás esztergomi gyerekorvos részletezte az utóhatásokat is.

Kemma.hu

Bár a gyerekeken a legtöbb esetben tünetmentesen „szalad át” a Covid, mégis van olyan eset, amikor erősebb tüneteket produkál.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, súlyos tünetekkel rohammentővel szállítottak egy másfél éves tatabányai kisfiút a budapesti Heim Pál Gyermekkórházba. Mint kiderült, a kicsi koronavírussal fertőzött volt, és nem kapott levegőt, illetve a kiszáradás határán állt. A Bethesda Gyermekkórházba átlagosan hetente, a Heim Pálba naponta kerülnek gyerekek sokszervi gyulladás miatt a koronavírus-járvány hullámaiban. A sokszervi megbetegedés a koronavírus időzített bombája: általában 2-4 hét után, esetenként még később jelentkezik.

Dr, Bense Tamást kérdeztük a sokszervi gyulladásról (Fotó: Metropol)

Dr. Bense Tamás háziorvost kérdeztük, hogy milyen tünetekre figyeljen a szülő, amiből megállapítható, hogy a gyerek covidos vagy „csak” egy bagatell náthája van-e. Az esztergomi gyermekorvos ennek kapcsán kiemelte, hogy bármilyen betegség üti fel a fejét a gyerekeknél, az orvossal való szoros napi kapcsolat jelentősége felerősödik ebben a a járványhelyzetben.

Minden rezdülésről tudni

Mint hozzátette, a gyerekeknél a vizes széklet, az orrfolyás mind árulkodó tünet lehet, és – ahogy ezt egy nyergesújfalui eset kapcsán nemrég kifejtette – ezért is fontos, hogy akár a vízszerű nátha esetén se menjen a gyerek közösségbe. Bár a legtöbbször tünetmentesen zajlik a gyerekeknél a koronavírus-fertőzés, mégis előfordulhatnak tünetek.

– A gyerekeknél legtöbb eseteben a vírussal való találkozás utáni 5-9. napon jelennek meg a tünetek.

Az orvos pedig igenis elvárja, hogy bármilyen betegséggel rendelkező gyerek minden rezdüléséről tudjon. Ebben az időszakban egyik orvos nem veszi rossz néven, ha naponta keresik.

Javarészük nem idegenkedik a napi soktíz telefontól sem – emelte ki. – Ugrásra készen állunk, hogy a lehető legjobb döntést tudjuk hozni: mikor kell Covid-teszt, és mikor kell kórházba küldeni a gyereket. Az orvossal jól együttműködő szülőknél az ilyen jellegű összedolgozás nagyon sokban segíti a kis beteg jövőjét – tette hozzá.

A sokszervi gyulladás később üti fel a fejét

Sokszínű tünetek

A Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikája Sürgősségi Betegellátó Osztályának vezetője, dr. Krivácsy Péter arról számolt be a közelmúltban, hogy nagy az igény a gyerekeknek nyitott poszt-Covid-ambulanciára. Ide azokat a koronavírus-fertőzésen átesett gyerekeket várják, akiknek a betegség után egy hónappal is tüneteik vannak. Ahogy a SOTE oldalán olvasható, a tünetek rendkívül sokszínűek lehetnek: fejfájás, szédülés, bizonytalanságérzés, fáradékonyság, rossz közérzet, vagy akár hasi fájdalmak, fogyás és keringési gondok.

A fertőzés első lezajlása azonban korántsem jelenti a betegség végét, tudtuk meg Bense doktortól. Erre pedig az orvossal együttműködve kell figyelni.

– Miután a gyerek átesik a fertőzésen, akár lappangva, akár kicsi, akár nagyobb tünetekkel, még ne legyünk megkönnyebbülve! Ugyanis hetek múlva jelentkezhet az úgynevezett sokszervi gyulladás. Ami azt jelenti, hogy különböző szerveket, így a szívet, a tüdőt érintve, bőrelváltozások kialakulásával járó nagyon jelentős utóbetegség alakulhat ki. Ez sokkal rombolóbb, mint az eredeti megbetegedés – figyelmeztet a gyermekorvos, aki elmondta: az említett utóbetegséggel kapcsolatos kutatás lassan most már szinte külön tudományággá növi ki magát.

A sokszervi gyulladás kezelésére már centrumok alakulnak ki, és például a Heim Pál Gyermekkórházban is foglalkoznak kifejezetten ezekkel a tünetekkel. Az orvos megnyugtatásul hozzátette, hogy ha a kicsinél bármilyen erre vonatkozó gyanú felmerül, a körzeti orvosok már tudják, kit hova kell irányítani.

A felnőtteknek is érdemes odafigyelniük

Bense Tamás felhívta a figyelmet, hogy felnőtteknél is előjöhet a sokszervi gyulladás, a fertőzés lezajlása után 2-3 héttel. Oda kell figyelni a legkisebb maradványtünetekre is, és érdemes vizsgálatokat csinálni, mert nagyon komoly elváltozást tud okoznia tüdőben, a szívben. Ha ez nem elég, emellett érintheti a vesét és idegrendszert is, valamint a pszichés állapotra is hatással lehet.

„Nagyon sok nyelven beszél ez a vírus, még most, hónapokkal később is tanuljuk, mire képes. Szinte minden héten új arcát mutatja”

– hívta fel a figyelmet Bense doktor, miért kell komolyan venni a járványt.

A poszt-covid nem olyan, mint a bárányhimlő

Ha fentebb felsoroltak közül akár csak az egyik tünetet is tapasztalják a szülők tartósan, négy héten át, a fertőzést követően másfél-két hónappal is, érdemes orvoshoz fordulni. A betegség lefolyása és a tünetek is nagy változatosságot mutatnak a gyerekeknél. A hosszútávú COVID sajnos nem olyan mint a bárányhimlő, amelyet könnyen megismer az ember. Épp ezért fontos a koronavírus-fertőzést követően a gyermekek egészségének utánkövetése, az esetlegesen fennmaradó tünetek figyelése és szükség esetén szakorvoshoz fordulás – mutatott rá dr. Krivácsy Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában