sérült gyerekeket nevelnek

2021.03.10. 20:10

Elővarázsolták a nőt az anya mögül a tatabányai fejlesztő központban

Színes kavalkád, nevetés, sorsközösség, humor, dráma és őszinteség. Így jellemezte az egyik szervező a közelmúltban az Első Lépések Fejlesztő Központban megszervezett NŐ az anya mögött című programot, ahová sérült gyermekeket nevelő édesanyákat vártak.

Sugár Gabi

Húsz édesanya ült a sminkesek keze alá

Forrás: beküldött

A sérült, azaz próbatételes gyermekeket nevelő édesanyákra az átlagosnál is több teher hárul. Csemetéik sokkal több figyelmet, törődést igényelnek, és egyéni fejlesztések, különböző terápiák miatt többféle szakemberrel is rendszeresen találkoznak. Például a Tatabányán működő Első Lépések Fejlesztő Központban, ahol igazán különleges programot szerveztek a közelmúltban az édesanyáknak. A Nő az anya mögött című projektet a tatai VIDd Többre Alapítvánnyal együtt bonyolították le.

Húsz édesanya ült a sminkesek keze alá (Fotó: beküldött)

Húsz édesanya mutathatta meg magát igazi nőként. Egymás után, előre meghatározott időpontokban érkeztek. A nagy nap előtt óriási volt a készülődés is, hiszen mindenki a legjobb formáját szerette volna mutatni: volt, aki még fogyókúrázott is kicsit, hogy a legszebb ruháját tudja magára ölteni.

– Színes kavalkád, nevetés, megnyíló szívek jellemezték ezt a napot – mondta az egyik szervező, a VIDd Többre Alapítvány képviseletében Marosi-Pózmány Andrea. – A hétköznapokban háttérbe szoruló, de hatalmas dolgokat véghez vivő, próbatételes gyermekeket nevelő nőknek szervezett programunk megszépüléssel, a hölgyek újjászületésével zárult. Felemelő volt látni, ahogy a félénk visszafogottságból megnyíltak, és csacsogó, vidám közösséggé értek a fotózás végére.

A hölgyeket önkéntes sminkesek és fodrászok vették „kezelésbe”, és varázsoltak új külsőt nekik. A megfáradt anyákból az új frizura, a csodaszép smink kihozta a Nőt.

– Támogatók álltak mellénk, akik süteményekkel is megé­desítették ezt a napot – vette át a szót Kerekesné Vincze Judit, az Első Lépések Fejlesztő Központ vezetője. – Minden összeállt, hogy egy kicsit a hátuk mögött hagyják a napi gondokat az anyák. Ezt a pillanatot meg is örökítettük. Csillag Zsuzsi csodás fotókat készített, amelyekből majd vándorkiállítást is szervezünk. Tatán, a Pálmaház ablakaiban lesznek láthatóak elsőként. Forgalmas helyeket keresünk, ahol olyan emberek is találkozhatnak a fotókkal, akik nem érintettek a témában.

Komplex szemlélettel

Az Első Lépések Fejlesztő Központ 2017-ben kezdte meg működését Tatabányán. Jelenleg tanító és óvodapedagógus szakiránnyal három konduktor, egy DSGM szakgyógy­tornász, közismertebb nevén „dévényes” gyógytornász, valamint három gyógypedagógus – látás- és hallássérültek pedagógiája, logopédia és autizmusspecifikus szakirányú végzettséggel bíró – dolgozik együtt. Komplex szemléletmódban látják el a hozzájuk érkező gyerekeket, fiatalokat. Annak érdekében, hogy hiánypótló tevékenységük minél több család számára elérhető legyen, létrehozták az Első Lépéseket Támogató Alapítványt is, amelyen keresztül a jövőben pályázatok, támogatások útján tervezik majd a szülők anyagi terheit csökkenteni. Céljuk, hogy hosszú távon kaphassák meg az érintett gyermekek a számukra szükséges fejlesztéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában