értékek

2021.01.10. 10:27

Többek között a Harasta és az Erőműi lakótelep is a Tatabányai Értéktárba került

Szakmai szervezetek felterjesztései alapján újabb helyi értékek kerültek be az ősszel a Tatabányai Értéktárba.

Sugár Gabi

Forrás: Beküldött

Fotó: Dallos István

Kulturális örökség kategóriában az Art Limes Művészeti Folyóirat, a Tatabányai Harasta kocsma. Épített környezet kategóriában az Erőmű lakótelep, illetve a Vida Jenő Park került a városi értékek közé. Az 1936-ban épült Haras­ta kocsma, ma söröző Bánhidán található. A település legrégebben működő vendéglátó-ipari egysége, már az 1960–1970-es évektől a város fiatal alternatív értelmiségének találkozóhelye volt. Az a múlt, hagyomány, értékmegőrző tevékenység, melyet a Harasta söröző ma is mutat, Tatabánya kulturális intézményévé, igazi közösségi térré avatja a vendéglőt.

A Bánhidai Erőműi lakótelep Tatabánya fontos építészeti értéke. Az 1920 után elindított magyar villamosítási program részeként, az akkori korszerű elképzelések mentén, egységes építészeti megoldásokkal és díszítőelemekkel, magas színvonalon lett felépítve. A házak jelentős része, a víztorony és a kaszinó eredeti állapotban van. Az ONCSA telep eredetileg 16 háza a kor szociális gondolkodásának emléke. A ma még meglévő házak közül kettő-három majdnem eredeti állapotban látható.

A Vida Jenő Park első nevét a MÁK Rt. egyik vezérigazgatójáról kapta. A park keletkezésének pontos ideje nem ismert, de a Népház 1917. évi átadását követően alakították ki, 1920 után Tatabánya központi helye volt. A város lakossága megszerette. A régi és a sétányon elhelyezett új szobrokkal a park városi emlékezethellyé vált.

A Jó szerencsét! köszönés is

Öt évvel ezelőtt alakult meg Tatabányán a helyi értéktár bizottság. A lajstromba vett javak között több tucat megyei vagy városi szinten elismert szellemi és kulturális, valamint természeti és tárgyi örökség van, melyeket kiemelkedően fontos megőrizni a jövő nemzedéke számára is. A Tatabányai Értéktár része például a Jó szerencsét! köszönés, Tatabánya Város Fesztivál Fúvószenekara, a Bánhidai Református Templom, a XIV/A Vízakna.

Fókuszban a báb- és a képzőművészet

Az Art Limes a magyar folyóirat-struktúra és a magyar művészeti élet szerves részeként sajátos arculatú és hiánypótló szerepre vállalkozik. A Kernstok Károly Művészeti Alapítvány kiadásában 2003-tól jelenik meg. Mind a nyomtatott, mind pedig az online formája egyéni profillal bír a magyar művészeti folyóiratok között. Egyediségét főként az adja, hogy a sorozat felvállalja bábművészeti, és a képzőművészeti témájú számok kiadását.

Címkék#értékek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában