karácsonyi körkép

2020.12.12. 15:46

Utánajártunk, idén mennyiért vehetünk fenyőt az ünnepre

Néhány nap alatt gombamód elszaporodtak a karácsonyfa-árusító standok megyeszerte. A legtöbb kereskedőnél a Nordmann-fenyőt keresték a vevők, de a választék az elmúlt évekhez hasonlóan széles volt. De ez nem csoda, hiszen még majd’ két hét van szentestéig…

Petrik József

Megyeszerte egyre több helyen lehet fenyőt kapni

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A nyúlós, nyirkos, ködszitálós idő ellenére, a sportcsarnok alatti „boltnegyed” legnagyobb parkolójának a végében már javában kínálták eladásra a tűlevelűeket, és az érdeklődés is meglepően élénk volt. Talán nem véletlen, hiszen ez a megyeszékhely egyik legnépszerűbb, legnagyobb választékkal rendelkező árusítóhelye.

Megyeszerte egyre több helyen lehet fenyőt kapni
Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra

Ottjártunkkor Szőke Alex és Góth Péter igyekezett kielégíteni a vásárlók kívánságait. A két lábatlani fiatalember szerdán „nyitott”, és úgy tervezik, hogy december 23-áig forgalmazzák a fenyőfákat.

– Jó érzés, hogy már az első napokban több visszatérő vevőnk is volt – jegyezte meg Alex. – A Nordmann-jegenyefenyő a legdrágább, hiszen 160 centi fölött már egyedi áras, azaz 15 ezer és 25 ezer forint között adjuk. Ennek ellenére már az ilyen méretűekből is vittek.

A nagyobb boltok, bevásárlóközpontok parkolóiban, a piacokon lelhetjük fel a karácsonyfa-árusokat
Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra

A diskurzuson közben újabb érdeklődők érkeztek. Volt aki fotót készített a kiválasztott fáról, hogy azt megossza élete párjával, ezzel is elkerülve az otthoni perpatvart. Mert azért a fenyő milyensége minden családban kardinális kérdés…

– Egyébként a Nordmann-fenyők egy részét itthon nevelték, a másik felük pedig Dániából érkezett. A 160 centinél kisebbeknek 7 ezer forint a métere, az ezüst méteréért 4500 forintot kérünk, a lucfenyőt pedig 3 ezerért vihetik haza – magyarázta Péter. Nálunk a legtöbb a Nordmannból van, de nem csak „vágott” fát árusítunk, hanem földlabdásat is.

Aztán Péternek is el kellett mennie, mert két hölgy szinte egyszerre érkezett, egy fiatalember pedig, miután fizetett, már csupán arra várt, hogy hálóba húzzák a tűlevelűt. Így nekünk is módunk nyílt, hogy jobban körülnézzünk. Való igaz, hogy szinte minden fa kifogástalan állapotban volt, és az apróságoktól az óriásokig rendkívül széles volt a választék.

– Körülbelül olyan hatszáz darab fával indultunk – említette Szőke Alex.– Ám ennek a dupláját szeretnénk az ünnepek kezdetéig eladni. Ez úgy lehetséges, hogy folyamatos kapunk a frissen kivágott fenyőkből utánpótlást, illetve, ha szükséges, átmegyünk Komáromba is.

Megkérdeztük: Milyen fenyőfát vásárolnak?

Józsa Pál, vállalkozó: – Már négy éve a Zirc melletti Borzavárról jövök Tatabányára karácsonyfát vásárolni, mert itt mindig „jót” kapok. A legfontosabb, nem a pénz, hanem hogy szép, formás fát vegyek. Általában ez a nordmann fajta. Ám mielőtt megveszem, a mobiltelefonomról egy kis videót küldök a páromnak, hiszen én veszem, de ő dönt. Az a tuti…

Rókusné Horváth Nóra, pedagógus: – Nálunk a nordmann fenyő tetszik mindenkinek, illetve az nem is hullajtja olyan gyorsan el a tűleveleit. Úgy tervezem, hogy az idén is olyan két és félméteres fát vásárolok. A gyermekeim ugyan már nagyok, de még mindig igénylik, hogy termetes karácsonyfát állítsunk. De most még csak a kínálatot nézem meg.

Kapor Noémi, hirdetési tanácsadó: – Már nagyon régóta földlabdás fenyőt szoktunk a szeretet ünnepére vásárolni. Ezt a hagyományt még a szüleimtől vettük át. Karácsony után ugyanis ők rendre elültették a fenyőfát a kertben. Most már mi is így teszünk. Általában ezüstfenyőt vásárolunk, és nagyjából öt-hatezer forintot költünk rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában