Véradók Napja

2020.12.01. 06:49

Rendhagyó módon ismerték el a hétköznapok hőseit, a véradókat

Az idén, a véradók napján rendhagyó módon, online adta át a kitüntetéseket az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt. Sokszoros véradók, több éve a véradásszervezésben tevékenykedők, vér­adóbarát munkahelyek valamint a véradó mozgalom támogatói részesültek elismerésben.

Sugár Gabi

Solymos Ákos nyolcvanszoros véradóként vehetett át oklevelet Hamburgerné Újvári Iréntől

Forrás: beküldött

A koronavírus-járvány kapcsán fennálló veszélyhelyzet miatt idén az ünnepélyes központi ünnepség helyett online szervezték meg a díjátadót, a kitüntetések kihirdetését a szervezők.

Pro Vita díjat kapott a tatai Jámbor Imre. Tizennyolc évesen döntött úgy, hogy segíti embertársait és nyújtja a karját. Azóta rendszeresen vesz részt a váradásokon. Elhivatottságát bizonyítja, hogy 25 éve a Magyar Vöröskereszt munkatársa és véradószervezőként is számíthatnak rá. Mindig fontos volt számára a betegek megsegítése, a véradók megbecsülése. Személyes jó példával élen jár: már 113 alkalommal nyújtotta a karját.

Az ácsi Varga Zsuzsanna a Véradó Mozgalomért Ezüst Emlékérmet vehette át a virtuális térben. Zsuzsanna nélkül a véradásszervezés Ácson elképzelhetetlen lenne. Színes, megragadó személyiség, kedvessége, célorientáltsága magával ragadja az embereket.

Véradóbarát munkahelyként a komáromi ipari parkban lévő Mylan Hungary Kft. részesült elismerésben. Az itt dolgozók 2012-óta vesznek részt különböző cégek telephelyein vér­adásokon, s két éve már saját gyáregységükben is szerveznek évente többször véradónapot. A Vöröskereszt bázisvér­adóként tekint a vállalatra.

– Komárom-Esztergom megyében is elmaradt az idén a járványhelyzet miatt a vér­adók köszöntésére megszervezett program, de nem feledkeztünk el azokról, akik rendszeresen nyújtják karjukat – mondta Hamburgerné Újvári Irén, a Vöröskereszt megyei vezetője.

Solymos Ákos nyolcvanszoros véradóként vehetett át oklevelet Hamburgerné Újvári Iréntől
Fotó: beküldött

– A jubileumi véradók hétszáznál is többen vannak megyénkben. Mindannyian kapnak majd valami apró meglepetést a karitatív szervezettől. Ebben hatvanöt önkéntes és tíz munkatárs vesz részt: egyenként adják át természetesen a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett az elismeréseket, az oklevelet és meglepetés csomagot az önkénteseknek. Nagyon sok programunk elmaradt az idén. Szerencsére véradóink ezekben a nehéz napokban is kitartanak, és eljönnek a véradásokra. Éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy róluk járványhelyzetben is megemlékezzünk a Véradók napján – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában