beruházás

2020.12.08. 15:14

Megvan, ki építi újjá az Ipoly-hidat Szlovákia és Magyarország között

A Dunakanyartól északra, Ipolydamásd és Helemba közt átívelő híd egy árvízben ment tönkre, és 11 éve tervezik újjáépítését.

Kemma.hu

Forrás: magyarpitok.hu

Fotó: Bernát Benjámin/Illusztráció

A 20 év után újjáépülő átjárón a közút mellett az EuroVelo6 nemzetközi kerékpárút vezet majd át és a helyiek kérésére nem bonyolít teherforgalmat. Az új híd építésére 2019-ben sikerült EU-s támogatást találni, idén pedig lezárult a közbeszerzési eljárás is, írja a magyarepitok.hu.

A munkaterületet várhatóan január második felében adják át. , ugyanis a teherbírást a környéken élő emberek véleményét figyelembe véve mérsékelték, akik tartottak a megnövekedő tehergépjármű-forgalomtól. Így az eredetileg 12 tonna teherbírású híd kapacitását azonban 3,5 tonnára csökkentik.

A hídszerkezet egyetlen nyílással hidalja majd át a folyót, a híd teljes hossza 71 méter lesz. A hídhoz a magyar oldalon 540 méter, míg a szlovák oldalon 175 méter hosszú csatlakozó út épül. A híd egyik oldalán kétirányú kerékpárút létesül. Az új hídon vezet majd át az EuroVelo 6-os nemzetközi kerékpárút is.

A közbeszerzési eljárás döntése értelmében az Ipoly-híd kivitelezője a Colas Közlekedésépítő Zrt. lesz, míg a magyar oldali útcsatlakozást a nyertes a Colas Út Zrt. készíti el. A szlovák oldali útcsatlakozás kivitelezője pedig a Colas Út Zrt. és a Colas Slovakia lett.

Az eredeti hidat még 2000-ben jeges áradás vitte el, az új átjáró műszaki paramétereiről még 2018-ban született meg a szlovák-magyar megállapodás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában