sokadalom

2020.12.06. 09:29

Munkagéppel védik az Öreg-tavi vadludakat

Munkagéppel az Öreg-tavon telelő vadludak védelméért címmel tett közé bejegyzést a Tatai Vadlúd Sokadalom közösségi oldala.  

Kemma.hu

Kimélyítették a sávot a tó egy részén

Forrás: Facebook/ Tatai Vadlúd Sokadalom

A tatai önkormányzat és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság támogatásával a Tatai Városgazda Kft. december 4-én kimélyítette az Öreg-tó Új Kajakház felőli földnyelvet átvágó árkot a vadludak védelme érdekében. A tó azon részére csak meghatározott idősávban szabad bemenni, hogy senki ne zavarja a vadludak nyugalmát A helyszínen erre tábla és szalagok figyelmeztetnek, számol be a Tatai Vadlúd Sokadalom Facebook-oldala.

Az Öreg-tó Kajakház felőli részéről sokan szokták fotózni a vadludakat (Fotó: Google Maps)

Mint a szervezők írják, „az Öreg-tavon pihenő vadludak nyugalmának biztosításához kulcsfontosságú, hogy a tómederben csak az ott kihelyezett táblákon megjelölt időkorlát betartásával tartózkodjunk. Ezt a tataiak és idelátogatók döntő többsége az elmúlt évek során meg is szokta, és betartja. Van azonban egy pont, amely sajnos minden évben kritikus helyszínnek minősül, ez a Kajakház előtti földnyelv, amely hosszan nyúlik be az Öreg-tó közepe felé. Az ide begyalogolókat nyilván a kíváncsiság és egy-egy jobb fotó elkészítése ösztönzi és nem is gondolják, hogy itt még a szabad időintervallumban történő tartózkodásukkal is néha mekkora zavarást idéznek elő a sok ezernyi madár életében.”

Az árkot néhány évvel ezelőtt vágták a földnyelvbe, és minden évben kicsit meg kellett újítani. A most kimélyített árok jelzi azt, hogy azon a helyen nem ildomos beljebb menni.

Kimélyítették a sávot a tó egy részén (Fotó: Facebook/ Tatai Vadlúd Sokadalom)

A Tatai Vadlúd Sokadalom szervezői arra kérik a tópartra látogatókat, hogy a földnyelvre még a táblán lehetőségként jelzett idősávban se menjenek be, ezzel is segítve az idén különösen erős vadlúdvonulás mindennapjait. A partközeli fövenyeken természetesen továbbra is szabad a séta, a fotózás. A szervezők köszönik a megértést és együttműködést.

" data-show-text="true" data-width="">

">🚜 Munkagéppel az Öreg-tavon telelő vadludak védelméért 🦆

Az Öreg-tavon pihenő vadludak nyugalmának biztosításához...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában