intelligens

2020.12.01. 17:30

Gyógyszeradagoló robot segíti a munkát egy esztergomi patikában

A robot nem csak a gyógyszerek összekésztésében segít, hanem ha az ideje engedi, akkor helykihasználás végett optimalizálja a raktárkészlet rendjét is.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Esztergom dél-keleti városrésze egyik patikájában már másfél éve új dolgozó teljesít szolgálatot, mégpedig olyan, aki másodpercek alatt kiadja a páciens által kért gyógyszert, de hasonló gyorsasággal rak rendet a dobozos orvosságok raktárában, lejárati idő szerint is rendszerezi azokat, az árufeltöltésnél pedig szaporán pakolja a helyükre el a beérkezett orvosságokat.

Amennyiben a patikusok azt kérik tőle, azt is előre jelzi, ha egy adott gyógyszerből már rendelni kell, vagy ha valamelyik orvosságnak lejárt a szavatossága. Az új dolgozó nem más, mint egy fürge és okos robot, mely lényegesen megkönnyíti az esztergomi gyógyszertár életét.

Dr. Micsinay Ervin, a patika résztulajdonosa a robotról többek között elmondta, hogy az, a termék összes információját tartalmazó vonalkód vagy datamatrix-kód alapján azonosítja a gyógyszereket. Amennyiben ideje engedi, a robot a helykihasználás végett optimalizálja a raktárkészlet rendjét. A robot egy úgynevezett komissiózó, azaz raktározó rendszer részeként végzi minden nap feladatait.

A nagykereskedelemtől kapott elektronikus számlát a központi számítógép átküldi a robotnak, így az mindent tud a beérkező termékekről. A készülék összeköttetésben van az eladótérben lévő számítógépekkel, így amikor a páciens TAJ-száma alapján a patikus lekéri a kért gyógyszereket, néhány kattintás után a robot pár másodperc múlva azokat kiadja a raktárból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában